https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prihranicni-spoluprace-bude-podporena-14-miliony-euro
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příhraniční spolupráce bude podpořena 14 miliony EURO

13.12.2000 18:00 | PRAHA (ČIA)
Ministr financí Pavel Mertlík a velvyslanec Evropské komise Ramiro Cibrian dnes podepsali memorandum o finanční podpoře Programu příhraniční spolupráce České republiky. Evropská unie tak uvolní 14 milionů EURO (486 milionů Kč) na rozvoj příhraničních oblastí s Německem a Rakouskem. Kromě tohoto memoranda byl dnes také podepsán program ISPA na finanční podporu infrastruktury. "Oba dokumenty jsou důležitým prvkem na cestě přípravy vstupu do Evropské unie," komentoval P. Mertlík.
 

Finanční memorandum obsahuje opatření na podporu rozvoje příhraničních oblastí a odstranění negativních následků jejich historického vývoje a periferní polohy. V následujících dnech bude také podepsáno podobné memorandum o rozvoji příhraničích oblastí s Polskem, na které bude uvolněno 5 milionů EURO.

S finanční podporou Evropské unie mohou v příhraničních oblastech se SRN počítat projekty kanalizačních sběračů v okolí Klenčí pod Čerchovem, technické infrastruktury v oblasti Horní Blatné, komunikace Liberec - Kunratice a budou z nich také financována vodohospodářská opatření na řece Ohři. Na východě ČR pak budou financovány projekty kanalizace v okresech Břeclav a Hodonín.

Tyto projekty čerpají zhruba 80 % finančních prostředků programu. Zbývající finanční prostředky jsou určeny na financování neinvestičních kulturních, sportovních a propagačních akcí v pohraničí.

V letech 1994 až 1999 byly podpořeny projekty s finančním objemem přesahujícím 180 milionů EURO. Jednalo se především o projekty základní technické infrastruktury, komunikace, čistírny odpadních vod a zásobování energiemi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist