https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/priprava-na-vstup-do-eu-bude-o-pet-miliard-drazsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příprava na vstup do EU bude o pět miliard dražší

25.7.2000 10:05 | PRAHA (EkoList)
Zhruba 245 miliard korun by si měla ještě vyžádat příprava ČR na vstup do Evropské unie (EU) v rámci kapitoly životní prostředí. Novinářům to dnes řekl po včerejším jednání vládního Výboru pro evropskou integraci (VEI) ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD).
 

Zhruba před rokem přitom Kužvart odhadoval celkovou částku potřebnou na provedení nutných opatření, souvisejících se vstupem do EU, na 240 miliard, tedy o pět miliard méně. "Odhad se samozřejmě zpřesňuje, je potřeba také započítat inflaci a zvýšené náklady například na pohonné hmoty, a podobně," zdůvodňuje Kužvart, proč je požadavek vyšší než před několika měsíci. Zdaleka ne všechny tyto peníze ale bude muset vynaložit stát. Ze státního rozpočtu půjde, podle Miloše Kužvarta, pouhých 19,5 miliardy korun. Zbylých 225 miliard bude muset pokrýt podnikatelská sféra ve spolupráci s prostředky fondů EU (například fondy ISPA či SAPARD) a za pomoci mimorozpočtových zdrojů vlády. "Kupříkladu Státní fond životního prostředí může poskytovat tzv. měkké úvěry - tedy půjčit peníze na nízký úrok a s odloženou dobou splatnosti," podotkl ministr Kužvart.

VEI také včera projednal Kužvartovu žádost o členství a doporučil jeho jmenování řádným členem VEI vládě. Kužvart argumentoval tím, že kapitola životní prostředí je nejsložitější a nejnáročnější v rámci vyjednávání s EU a proto by šéf resortu neměl mezi řádnými členy VEI chybět.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist