https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pripravny-vybor-se-dohodl-na-prioritach-summitu-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přípravný výbor se dohodl na prioritách Summitu Země

12.2.2002 09:38 | NEW YORK/PRAHA (EkoList)
Změny ve vzorcích spotřeby a výroby, boj z chudobou, udržitelné nakládání se zdroji a využití globalizace jako nástroje udržitelného rozvoje. To jsou hlavní body, o nichž by zástupci všech členských států Organizace spojených národů (OSN) měli jednat od 26. srpna do 4. září na Summitu Země 2002 v jihoafrickém Johannesburgu.
 

Logo Summitu Země 2002Tato témata jsou hlavním závěrem, na kterém se shodli účastníci zasedání Přípravného výboru (Prepcom) konference, které se konalo od 28. ledna do pátku 8. února v New Yorku. Novinářům to oznámil na tiskové konferenci předseda Prepcomu Emil Salim z Indonésie. V rámci každého z těchto širších témat bude konference jednat o balíku konkrétních doporučení pro praktické kroky členských vlád OSN.

Návrhy Prepcomu by podle jeho předsedy neměly provokovat k žádným "zbytečným řečem a planým projevům, kterých jsme už slyšeli dost". Prepcom podle Salima připravil sadu realistických a dosažitelných návrhů. "Cokoli, co by nešlo implementovat, mířilo rovnou do koše," řekl novinářům Emil Salim doslova.

Čtrnáctidenní jednání Prepcomu zahrnovala intenzivní jednání zástpců vlád a devíti skupin, které Agenda 21 považuje z hlediska udržitelného rozvoje za zásadní: zemědělců, vědců, nevládních organizací, zástupců podnikatelů a průmyslu, samospráv, odborů, žen, mládeže a původních obyvatel.

Summit Země 2002, známý také jako Johannesburský summit OSN či Summit Rio +10, by měl zhodnotit deset let snah o praktickou aplikaci tzv. Agendy 21, kterou přijali účastníci Konference OSN o životním prostředí a rozvoji v brazilském Rio de Janeiru v roce 1992, tedy před deseti lety. Agenda 21 popisuje praktické kroky, které by měly vést k udržitelnému rozvoji. Za udržitelný je obecně pokládán takový ekonomický a sociální rozvoj, který neúnosně nezatěžuje životní a sociální prostředí planety.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist