https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pripravovane-investice-ve-vysokem-myte-zohledni-zmeny-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Připravované investice ve Vysokém Mýtě zohlední změny klimatu

27.1.2022 16:59 | VYSOKÉ MÝTO (ČTK)
Radnice na náměstí Přemysla Otakara II.
Radnice na náměstí Přemysla Otakara II.
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Město Vysoké Mýto na Orlickoústecku dokončilo strategii, která ho má připravit na změny klimatu. Navrhuje dostatek zeleně mezi domy i v krajině, například výstavba a rekonstrukce budov počítá s efektivním nakládáním s dešťovými vodami, uvedla radnice.
 

"Naším hlavním cílem je zajistit dobré podmínky pro život obyvatel města, a to nejen v současnosti, ale i v podmínkách předpokládaných klimatických změn," řekl místostarosta Martin Krejza (ODS).

Strategie město pro přehlednost rozdělilo do zón, modré, zelené, šedé. Modrá barva označuje hospodaření s vodou. Nepoteče jen do kanalizace. Ve městě mohou být akumulační nádrže, propustné povrchy na parkovištích, chodnících a místních komunikacích.

K lepšímu zadržení vody v krajině mohou sloužit zasakovací pásy, tůňky a k zadržení přívalových srážek poldry. "Využívat vodu jde třeba při údržbě zeleně, na zahradách nebo v domácnostech," řekl jeden z autorů strategie Zdeněk Frélich z firmy Ekotoxa.

Mezi další doporučení zhotovené strategie patří doplnění zeleně podél cyklistických tras a polních cest nebo využití zelených střech u nových budov i při jejich rekonstrukcích.

"Během horkých dní poskytuje osvěžující stín, ochlazuje a zlepšuje mikroklima, zadržuje vodu. Uvnitř města je potřeba zeleň zachovat, vhodně ji provázat s mobiliářem a zajistit podmínky pro její delší životnost. Do zeleně lze také svádět vodu z okolních komunikací," řekl Štěpán Vizina z firmy Ekotoxa.

Šedé zóny se týkají technických opatření, například v energetice. Světlejší střechy lépe odrážejí sluneční záření a snižují přehřívání. Doplňkový efekt mají také stínicí prvky na budovách.

"Město hospodaří s energiemi na svém majetku na velmi slušné úrovni, většina veřejných objektů nebo bytů je již zateplena. Výstavba nových objektů by měla probíhat optimálně v pasívním standardu s minimální spotřebou energie. Je zde pak i větší prostor pro obnovitelné zdroje," řekl Frélich.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist