https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-frydlantsko-prestal-platit-zakaz-lovu-i-omezeni-pro-vstup-do-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro Frýdlantsko přestal platit zákaz lovu i omezení pro vstup do lesů

21.1.2023 00:35 | FRÝDLANT (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mírnější opatření platí od včerejška na Frýdlantsku, kde byli loni v prosinci a letos v lednu nalezeni uhynulí divočáci nakažení africkým morem prasat V oblasti o výměře bezmála 200 kilometrů čtverečních přestal platit zákaz lovu volně žijící zvěře a skončil i zákaz vstupu veřejnosti mimo vyznačené cesty. Z místa bude navíc možno po obdržení povolení od veterinární správy (SVS) přesouvat divoká prasata a vepřové produkty, informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček. Novým nařízením se mění i název oblasti z "pásma infekce“ na "uzavřené pásmo II“.
 

Zákaz lovu volně žijící zvěře pro 28 katastrálních území platil od začátku loňského prosince. Nově jsou omezující pravidla stanovená pro lov divokých prasat. Lovit je budou moci jen předem proškolení lovci, navíc každý ulovený kus bude muset být vyšetřen na africký mor a bezpečně uskladněn až do doby obdržení výsledku vyšetření. "Konzumace masa z divočáka uloveného v této oblasti bude možná pouze v domácnosti lovce. Maso z divočáka smí být uvedeno na trh pouze prostřednictvím schváleného zvěřinového závodu," uvedl Vorlíček. Za každé ulovené prase divoké má lovec nárok na 1000 korun. "Při společném lovu zvěře v oblasti bude zakázáno používat lovecké psy, protože představují riziko z hlediska možného pasivního šíření nákazy," dodal mluvčí SVS.

Od včerejška se mohou také volně ve vymezené oblasti pohybovat místní i turisté. "Přesto žádáme občany, aby se při pohybu v přírodě chovali obezřetně, uvědomovali si riziko možného výskytu nebezpečné nákazy a případné nálezy mrtvých divokých prasat neprodleně hlásili Krajské veterinární správě pro Liberecký kraj či místnímu mysliveckému sdružení,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Nové nařízení také stanovuje výjimky, za kterých je možno přemísťovat z uzavřeného pásma II prasata domácí, jejich maso a výrobky z něj. Nadále až na odůvodněné výjimky platí v oblasti zákaz venkovního chovu prasat.

Na uzavřené pásmo II jižním směrem navazuje nárazníkové, takzvané uzavřené pásmo I. Tato oblast zahrnuje 65 katastrálních území o celkové výměře 531 kilometrů čtverečních. "Také v této oblasti je umožněn lov prasat divokých pouze proškoleným lovcům. Každý ulovený či nalezený divočák je povinně vyšetřen na africký mor a myslivcům je vypláceno zástřelné. Omezeny jsou přesuny domácích prasat a vepřového masa z oblasti i masa z divočáků," dodal Vorlíček.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená zvířata se tak musí utratit. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divokých prasat. Podle odborníků je virus afrického moru prasat velice odolný, a to i vůči nízkým teplotám, například v mraženém mase může přežívat i několik let. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale přenašečem nákazy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist