https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-jarni-cast-kampane-uklidme-cesko-lide-zatim-naplanovali-skoro-3500-uklidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro jarní část kampaně Ukliďme Česko lidé zatím naplánovali skoro 3500 úklidů

28.3.2022 12:45 | PRAHA (ČTK)
Hlavní jarní úklidový den letos připadá na sobotu 2. dubna.
Hlavní jarní úklidový den letos připadá na sobotu 2. dubna.
Téměř 3500 nahlášených úklidů veřejných prostranství a přírody letos eviduje spolek Ukliďme Česko, který pořádá stejnojmennou úklidovou kampaň. ČTK to za spolek řekl Miroslav Kubásek při setkání s médii v pražských Vršovicích po "generálce" na celorepublikové úklidy. Hlavní jarní úklidový den letos připadá na sobotu 2. dubna. Podle Kubáska se letos očekává rekordní účast. Mapa úklidů organizovaných po celé zemi je dostupná na webu.
 

"Letos máme nahlášených zhruba 3500 úklidových akcí. Je to zhruba tolik, kolik bylo dohromady za poslední dva 'covidové' roky," řekl Kubásek. Podotkl, že zatím rekordní byl rok 2019, kdy se v Česku uskutečnilo 3800 úklidů, následující dva roky však úklidové akce a účast ovlivnila proticovidová opatření.

"Bude ještě podzimní úklid, tam očekáváme zhruba tisícovku úklidů, takže letošní rok určitě bude rekordní," míní Kubásek. Dodal, že spolek rozeslal dobrovolníkům kolem 100 000 pytlů a 150 000 rukavic a pořadatelé očekávají, že se do uklízení svého okolí v sobotu pustí na 200 000 lidí.

Kubásek také řekl, že asi třetinu nahlášených úklidů tvoří školy. "Většinou to bylo zhruba tak 20 procent. Jsou to nejenom základní a střední školy, ale i řada školek," uvedl pořadatel.

Součástí akce je také fotosoutěž - tradiční kategorie cílí na mládež, video z akce a kuriozity, které lze během úklidů nalézt. Nově pořadatelé zařadili i kategorii report z úklidu.

Dobrovolnické úklidy v Česku pořádá spolek Ukliďme Česko od roku 2014. Mezi lety 2017 až 2020 se na organizaci akce Ukliďme Česko podílel i Český svaz ochránců přírody. V současnosti však oba spolky pořádají samostatné kampaně. Český svaz ochránců přírody organizuje kampaň Ukliďme svět, jejíž hlavní jarní úklidový den byl v sobotu 26. března.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist