https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-novy-system-plateb-za-elektrinu-neni-duvod-eru-upustil-od-novych-tarifu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro nový systém plateb za elektřinu není důvod. ERÚ upustil od nových tarifů

18.8.2016 01:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
V příštím roce tak dojde jen k minimálním změnám. Domácnostem bude k dispozici 22 namísto současných 24 tarifů. V roce 2018 by pak měly být zavedeny speciální tarify pro odběratele s vlastní malou elektrárnou
V příštím roce tak dojde jen k minimálním změnám. Domácnostem bude k dispozici 22 namísto současných 24 tarifů. V roce 2018 by pak měly být zavedeny speciální tarify pro odběratele s vlastní malou elektrárnou
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová tarifní struktura pro platby za elektřinu představená na začátku roku prošla veřejným konzultačním procesem. Na jeho konci je jasno. Zavádění nového systému poplatků podle velikosti jističe není v současné době nutné a domácnostem by uškodilo. Energetický regulační úřad chystá změnu plateb pouze pro lidi, kteří mají vlastní zdroj energie, například fotovoltaické panely na střeše.
 

„S komplexní změnou tarifů za odběr elektřiny není třeba spěchat,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Nová tarifní struktura pro odběr elektřiny počítala s tím, že vlastní zdroje energie bude mít v roce 2040 až 60 % spotřebitelů na hladině nízkého napětí. Vycházela přitom z předpokladů Státní energetické koncepce. V současnosti má ale vlastní fotovoltaickou nebo podobnou domácí elektrárnou pouhých 0,5 % odběratelů elektřiny.

V příštím roce tak dojde jen k minimálním změnám. Domácnostem bude k dispozici 22 namísto současných 24 tarifů. V roce 2018 by pak měly být zavedeny speciální tarify pro odběratele s vlastní malou elektrárnou. Poplatek by měl být pro domácnost únosný. Na jeho výpočtu se budou podle ERÚ podílet i Cech aplikovaných fotovoltaických technologií a Komora obnovitelných zdrojů energie.

Jako nevhodné se ukázalo nastavení poplatků podle velikosti jističe v domácnosti. Budoucí návrh s platbou stanovenou podle jističe, který je především bezpečnostním prvkem, už nepočítá
Jako nevhodné se ukázalo nastavení poplatků podle velikosti jističe v domácnosti. Budoucí návrh s platbou stanovenou podle jističe, který je především bezpečnostním prvkem, už nepočítá
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„V žádném případě nechceme penalizovat samovýrobce elektřiny, ať už si montují na střechu solární panely nebo jiné zdroje energie. Musíme pro ně nastavit speciální tarif tak, aby náklady na jejich připojení neplatili ostatní uživatelé sítě a zároveň byl tarif pro samovýrobce tak zajímavý, že se nebudou chtít odpojit,“ doplnila Alena Vitásková.

Pokud by se samovýrobci odpojovali, doplatily by na to podle ERÚ obě strany O náklady na provoz sítě by se dělilo méně lidí a její provoz by je tak vyšel dráž. Ti, co by se odpojili, by zase přišli o možnost využití sítě jako bezpečnostního prvku, pokud by jejich vlastní zdroj energie z jakéhokoliv důvodu selhal.

Do diskuze o nových tarifech se zapojilo více než 1600 lidí. Poukazovali zejména na negativní stránky navrhovaného systému plateb. Ten od samého začátku kritizovali také aktivisté z Hnutí Duha. Pokud by byly nové tarify zavedeny, zvýšily by se náklady za elektřinu běžným domácnostem, zejména těm nejmenším. Hrozila by energetická chudoba, připouští ERÚ.

Jako nevhodné se ukázalo i nastavení poplatků podle velikosti jističe v domácnosti. Budoucí návrh tzv. Vyváženého tarifního systému s platbou stanovenou podle jističe, který je především bezpečnostním prvkem, už nepočítá. Platbu za jistič by měl ve výpočtech nahradit parametr soudobosti. „Zatímco kapacita jističe vyznačuje bezpečnostní a tedy teoretický limit spotřeby, soudobost značí, kolik spotřebičů nárazově domácnosti skutečně využívají a kdy je zapínají,“ vysvětluje ERÚ.

Komplexní změny tarifů doporučuje Alena Vitásková zavádět až ve chvíli, kdy budou splněny tři podmínky: podobný systém bude platit alespoň ve dvou třetinách zemí EU a budou vyhodnoceny zkušenosti s ním, v ČR budou využívány chytré sítě a měřiče a vlastní zdroj elektřiny bude mít 30 % drobných odběratelů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist