https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-aut-na-alternativni-pohon-v-eu-stoupl-do-zari-o-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej aut na alternativní pohon v EU stoupl do září o polovinu

12.11.2017 01:30 | BRUSEL (ČTK)
Evropská komise dnes přišla s návrhem, že nové osobní automobily a dodávky v Evropské unii by měly mít v roce 2030 o 30 procent nižší emise než v roce 2021.
Evropská komise dnes přišla s návrhem, že nové osobní automobily a dodávky v Evropské unii by měly mít v roce 2030 o 30 procent nižší emise než v roce 2021.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prodej aut na alternativní pohon, tedy zejména hybridů a elektromobilů, se v Evropě ve třetím čtvrtletí zvýšil o 51 procent na 211.635 vozů. Tvořily tak šest procent celkových prodejů nových aut v EU. Elektromobily pak měly podíl 1,6 procenta. Oznámila to evropská asociace výrobců aut ACEA.
 

Všech pět největších trhů zaznamenalo dvojciferný růst. Registrace aut na alternativní pohon se téměř zdvojnásobily ve Španělsku a v Německu, když rostly o 91 respektive 83 procent. V Británii a Francii rostl prodej o polovinu a v Itálii o třetinu.

Česká republika je s růstem o 48 procent na 1746 prodaných ekologických aut na 15 místě v EU. Za leden až září se v tuzemsku prodalo 5318 vozů na alternativní pohon, což je meziroční nárůst o 47 procent.

Evropská komise přišla s návrhem, že nové osobní automobily a dodávky v Evropské unii by měly mít v roce 2030 o 30 procent nižší emise než v roce 2021. Součástí návrhu jsou také pobídky, které by měly evropské výrobce automobilů posunout k větší výrobě bezuhlíkových či nízkouhlíkových aut, především elektromobilů.

Návrh je součástí snah komise zajistit splnění celkového cíle zredukovat emise skleníkových plynů v EU do roku 2030 nejméně o 40 procent, jak se unie zavázala v Pařížské klimatické dohodě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist