https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-aut-na-elektrinu-loni-ve-svete-stoupl-o-30-5-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej aut na elektřinu loni ve světě stoupl o 30,5 procenta

3.3.2021 02:05 | PRAHA (ČTK)
V souvislosti s pandemií řada států v EU sáhla k podpoře automobilového průmyslu ve formě dotací na nákup automobilů, které ovšem byly limitovány právě na elektrifikované modely. Výsledkem byly krátkodobé prudké nárůsty poptávek po tomto druhu automobilů.
V souvislosti s pandemií řada států v EU sáhla k podpoře automobilového průmyslu ve formě dotací na nákup automobilů, které ovšem byly limitovány právě na elektrifikované modely. Výsledkem byly krátkodobé prudké nárůsty poptávek po tomto druhu automobilů.
Foto | Ed Harvey / Unsplash
Prodej aut s částečným nebo úplným elektrickým pohonem se loni na hlavních trzích zvýšil o 30,5 procenta na 5,9 milionu vozů. Naopak prodej aut se spalovacím motorem zažil největší šok poslední dekády, kdy prodeje v jednotlivých zemích klesaly dvouciferným tempem. Vyplývá to z aktuální studie PwC E-mobility Sales Review, která sleduje prodeje elektrických aut na deseti západoevropských trzích, v USA, Číně, Japonsku a Jižní Koreji.
 

V Česku loni prodej nových aut s hybridním pohonem vzrostl o 52 procent na 12 674 vozů a prodej elektromobilů se zvýšil o 331 procent na 3262 aut. Celkově se trh s osobními auty loni propadl o 18,8 procenta na 202 971 vozů.

Největší podíl na světových prodejích elektrických aut mají nadále klasické hybridy, kterých se napříč trhy prodalo 2,99 milionu, což představuje meziroční růst o 16,6 procenta. Zároveň ale jejich prodeje rostou pomaleji než v ostatních kategoriích. Na druhém místě už jsou čistě bateriové vozy, kterých se loni prodalo na sledovaných trzích 2,04 milionu a zaznamenaly tak růst o 40,2 procenta. Nejrychleji rostla kategorie aut do zásuvky, neboli plug-in hybridů. Těch se prodalo 869.539 kusů, což je o 74,2 procenta víc než v roce 2019.

Bez ohledu na problematičnost roku 2020 se automobilkám zejména na evropský trh podařilo dostat množství modelů s hybridním a elektrickým pohonem, které patří do vysoce poptávaných segmentů a tudíž oslovily mnohem širší zákaznickou základnu. Zákazníky ale pomohla oslovit také státními pobídkami snižovaná cena.

"V souvislosti s pandemií řada států v Evropské unie sáhla k podpoře automobilového průmyslu ve formě dotací na nákup automobilů, které ovšem byly limitovány právě na elektrifikované modely. Výsledkem byly krátkodobé prudké nárůsty poptávek po tomto druhu automobilů, zejména pokud se dotace využily ve spojení s operativním leasingem," uvedl automobilový expert PwC Pavel Štefek.

Vedle vozů na elektrický pohon by se v dalších letech mohly více prosadit auta na vodíkové palivové články, které dosud brzdila chybějící infrastruktura čerpacích stanic. Letos by se například vodíkový model Mirai od Toyoty měl začít prodávat i v ČR.

V nákladní dopravě se pak očekává větší prosazení zkapalněného zemního plynu LNG. Síť čerpacích stanic na LNG v Evropě v současnosti podle studie společnosti Eurowag zahrnuje přes 370 čerpadel. Lídrem v oblasti LNG je v současnosti Itálie, následují Španělsko a Německo. V Česku jsou zatím dvě čerpací stanice LNG. Eurowag nově prostřednictvím své palivové karty umožňuje čerpání LNG i v Nizozemsku a Belgii.

"V příštích třech letech se chceme na LNG ještě více zaměřit. Jeho výhodou je, že již existuje poměrně rozsáhlá infrastruktura i široká nabídka vozidel. Vedle ekologického aspektu má LNG pro zákazníky taky nezanedbatelný ekonomický přínos v snížení provozních nákladů," uvedl Jan Laluch z Eurowagu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist