https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-elektrickych-a-hybridnich-aut-v-evrope-loni-vyrazne-rostl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej elektrických a hybridních aut v Evropě loni výrazně rostl

30.6.2021 11:13 | BRUSEL (ČTK)
Jeden z devíti nových vozů prodaných v Evropě v loňském roce byl elektrický nebo s hybridním motorem, tzv. plug-in hybrid, uvedla ve své zprávě Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).
Jeden z devíti nových vozů prodaných v Evropě v loňském roce byl elektrický nebo s hybridním motorem, tzv. plug-in hybrid, uvedla ve své zprávě Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).
Prodej nízkoemisních aut loni výrazně vzrostl, i když pandemie nemoci covid-19 snížila celkový prodej aut. Jeden z devíti nových vozů prodaných v Evropě v loňském roce byl elektrický nebo s hybridním motorem, tzv. plug-in hybrid, uvedla ve své zprávě Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).
 

Nárůst prodeje elektrických aut způsobil, že průměrné emise oxidu uhličitého u nově prodaných aut v Evropě loni ve srovnání s rokem 2019 klesly o 12 procent. Obrátil se tak trend z předchozí tří let, kdy emise rostly a pokles byl nejvyšší od roku 2010, kdy Evropská unie zavedla normy emisí oxidu uhličitého pro automobily.

Z 11 milionů nových aut registrovaných loni v EU, na Islandu, v Norsku a Británii bylo 11 procent plně elektrických nebo plug-in hybridů. Podíl těchto aut na celkovém prodeji se tak ztrojnásobil z 3,5 procenta v roce 2019. Zatímco celkový prodej nových aut klesl, prodej elektrických a hybridních se loni zvýšil na více než jeden milion.

Loni vstoupily v platnost přísnější cíle emisí oxidu uhličitého, které nutí automobilky omezit emise jejich vozů prodejem vyššího počtu nízkoemisních vozů, koupí kreditů od dalších automobilek, které překonají své cíle, nebo zaplatit pokutu. EEA neuvedla, které automobilky své cíle splnily.

Iniciativa podporující čistou dopravu Transport & Environment uvedla, že data ukazují, že emisní cíle fungují. Vyzvala však Brusel, aby příští měsíc v rámci nového balíčku klimatické politiky přišel se zákazem prodeje nových vozů s benzinovým a naftovým motorem do roku 2035. Zástupci EU zatím ještě nepotvrdili, jaké konkrétní cíle pro emise aut Evropská komise navrhne.

Automobil v průměru jezdí na silnici deset až 15 let. Podle aktivistů by prodej znečišťujících vozů po roce 2035 zmařil cíl EU, který počítá s nulovými emisemi do roku 2050.

Průměrné emise nových aut registrovaných v EU loni činily 107,8 gramu oxidu uhličitého na kilometr. To je o 14,5 gramu méně než v roce 2019, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist