https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-elektromobilu-v-cr-vzrostl-ve-druhem-ctvrtleti-o-dve-tretiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej elektromobilů v ČR vzrostl ve druhém čtvrtletí o dvě třetiny

5.8.2022 00:10 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Česku vzrostl ve druhém čtvrtletí prodej elektromobilů meziročně o dvě třetiny. Od dubna do konce června prodaly automobilky v ČR 1168 elektromobilů, loni to bylo za stejné období 706 vozů na elektřinu. Jde o šestý největší nárůst v EU. Vyplývá to z aktuálních dat Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA).
 

Zatímco v prvním pololetí minulého roku byl podíl nově registrovaných elektromobilů na prodejích nových vozů 1,1 procenta, za stejné období letošního roku vzrostl na dvě procenta. Celkově v prvním pololetí prodaly automobilky v tuzemsku 1953 elektroaut. Téměř o třetinu na 1566 vozů klesl naopak prodej plug-in hybridů.

"Je patrné, že i při zhoršené dostupnosti nových vozů Češi zvolna přehodnocují svůj skeptický postoj k elektromobilům. Projevuje se to i na našich číslech, v prvním pololetí letošního roku stoupl v meziročním srovnání počet objednávek bateriových elektromobilů pětinásobně," uvedl generální ředitel leasingové společnosti Arval Aleš Polák.

Podle průzkumu Arvalu v posledních třech letech vzrostl podíl firem, které využívají ve svých vozových parcích vozy na alternativní pohony o polovinu. V roce 2020 využívalo alespoň jeden typ vozů s alternativními pohony 14 procent firem, letos je to 22 procent. Dalších 23 procent firem o zavedení ekologičtějších aut do své firemní flotily uvažuje.

Největší oblibě se těší podle průzkumu plug-in hybridní vozy, ty v současnosti využívá každá osmá firma v Česku. Bateriové elektromobily využívá osm procent firem, 11 procent firem uvažuje do tří let o jejich zavedení do vozových parků.

Prodej nových osobních aut v Česku v letošním prvním pololetí meziročně klesl o 12,3 procenta na 98.916 vozů. Pokles výrazně prohloubilo druhé čtvrtletí. Poptávka dál převyšuje nabídku. Registrací ubylo také v dalších kategoriích vozidel s výjimkou autobusů a motocyklů, oznámil již dříve Svaz dovozců automobilů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist