https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-hybridnich-aut-loni-stoupl-o-22-procent-na-28.229-vozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej hybridních aut loni stoupl o 22 procent na 28 229 vozů

27.1.2023 00:35 | PRAHA (ČTK)
Palubní deska hybridního automobilu Fisker.
Palubní deska hybridního automobilu Fisker.
Češi si loni pořídili 28 229 hybridních vozů, což je o 22 procent více než v roce 2021. Z toho počet plug-in hybridů klesl o pět procent na 3560 aut. Množství nových elektromobilů se loni zvýšilo o 47 procent na 3892 vozů. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.
 

"Registrace vozů s alternativním pohonem, včetně vozů na plyn, stoupla na 36 895 vozidel z předloňských 28 830 vozidel. Jejich podíl na trhu tak byl 19,2 procenta," uvedl tajemník svazu Josef Pokorný.

Nejprodávanější značkou hybridních vozů je i nadále Toyota s 6344 prodanými vozy, následuje Ford s prodejem 4118 aut a BMW, které prodalo 2907 s kombinovaným pohonem na benzín a elektřinu. Nejvíce prodávaným hybridním modelem byla Toyota RAV4.

"Zatímco celkové prodeje osobních a lehkých užitkových vozů loni v Česku klesly o téměř osm procent, my jsme o 15 procent rostli, a to zejména díky hybridním modelům, které tvoří téměř 70 procent našich prodejů," uvedl generální ředitel českého zastoupení Toyoty a Lexus Martin Peleška. Situace v loňském roce byla podle něj vlivem světového dění extrémně složitá. "Obrovská poptávka po našich modelech v celé Evropě i výpadky dílů na straně subdodavatelů způsobily prodloužení čekacích lhůt na nejoblíbenější modely," dodal.

Nejvíce elektromobilů prodala Škoda Auto, která loni na českém trhu umístila 1293 vozů Enyaq. Následuje Volkswagen se svou řadou ID, kterou si pořídilo 448 zákazníků. O třetí místo se se stejným počtem 298 elektromobilů dělí Hyundai a Tesla.

Prodej nových osobních aut loni meziročně klesl o 7,2 procenta na 192.087 vozů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist