https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-hybridu-letos-do-kvetna-stoupl-o-tretinu-na-1473-vozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej hybridů letos do května stoupl o třetinu na 1473 vozů

22.6.2018 00:09 (ČTK)
Prodej aut na hybridní pohon v Česku letos do května vzrostl o třetinu na 1473 vozů. Z toho více než 70 procent připadá na japonskou značku Toyota a desetina na Lexus. / Ilustrační foto
Prodej aut na hybridní pohon v Česku letos do května vzrostl o třetinu na 1473 vozů. Z toho více než 70 procent připadá na japonskou značku Toyota a desetina na Lexus. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prodej aut na hybridní pohon v Česku letos do května vzrostl o třetinu na 1473 vozů. Z toho více než 70 procent připadá na japonskou značku Toyota a desetina na Lexus. Čistých elektromobilů se za stejné období prodalo 225. Vyplývá to z informací Svazu dovozců aut.
 

Množství hybridů na českých silnicích se podle odhadu ministerstva průmyslu a obchodu do roku 2020 zdvojnásobí na 12.000 vozů. Počet elektromobilů vzroste čtyřikrát.

Zájem o hybridy mají podpořit dotační programy i různé úlevy. Od letošního května mají hybridní vozy například možnost parkovat na placených zónách kdekoliv v Praze jen za stokorunu ročně. "Zákazníci se o parkování zdarma hodně zajímají. Začíná to i ovlivňovat jejich rozhodování, jaké auto si pořídit. Zvýhodnění je zajímavé zejména pro firmy, které tak mohou ušetřit desítky tisíc korun ročně," uvedla mluvčí české Toyoty Jitka Kořánová.

K registraci hybridního vozu pro parkování v Praze je potřeba splnit čtyři podmínky. Musí být možné přepnout jej na čistě elektrický pohon, výkon spalovacího motoru nesmí být vyšší než 135 kW, auto nesmí být starší deseti let od data první registrace, a to vše musí být potvrzeno výrobcem automobilu, jeho výhradním zástupcem v ČR nebo autorizovaným prodejcem.

Registrace hybridních vozidel se nevyřizuje na přepážce, ale řidiči se musí objednat k úředníkovi magistrátu, ideálně emailem. "Zájem o registraci hybridních vozidel je v počátku obdobný jako tomu bylo u elektromobilů. V budoucnu však čekáme zájem o registraci hybridních aut mnohem větší, protože jsou zpravidla i cenově dostupnější a v Praze se jich podle našich informací pohybuje více než elektromobilů," řekl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist