https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-hybridu-na-ceskem-trhu-vzrostl-o-53-procent-na-1354-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej hybridů na českém trhu vzrostl o 53 procent na 1354 aut

10.2.2021 01:06 | PRAHA (ČTK)
Nabídka hybridních aut se neustále rozšiřuje, a to láká stále více zákazníků. Ceny hybridů se navíc již většinou blíží dieselovým motorizacím s automatickou převodovkou.
Nabídka hybridních aut se neustále rozšiřuje, a to láká stále více zákazníků. Ceny hybridů se navíc již většinou blíží dieselovým motorizacím s automatickou převodovkou.
Prodej hybridních aut na českém trhu vzrostl o 53 procent na 1354 vozů. Naopak odbyt elektromobilů se snížil o 40 procent na 231 aut. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Celý trh osobních aut přitom v lednu klesl o 23 procent.
 

První příčku si udržela Toyota, která v lednu prodala 323 hybridů, následuje Ford s 229 hybridními vozy a za ním skončilo Volvo s 213 registrovanými automobily. Škoda prodala celkem 161 superbů a octavií v hybridním provedení. Mladoboleslavská značka zároveň vede v prodeji elektromobilů se 111 vozy.

"Nabídka hybridních aut se neustále rozšiřuje, a to láká stále více zákazníků. Ceny hybridů se navíc již většinou blíží dieselovým motorizacím s automatickou převodovkou, což se zatím u dalších elektrifikovaných pohonů říci nedá. I přes stávající složitou prodejní situaci, právě hybridy patří k rostoucímu segmentu," uvedl generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

Produkce aut s alternativním pohonem by podle partnera EY Petra Knapa mohla pomoci k růstu všem třem tuzemským automobilkám. Celkové zvýšení prodeje aut v ČR letos odhaduje na deset procent. "Pokud nebude mít zásadní dopad nedostatek čipů, který zřejmě až po dvě čtvrtletí bude omezovat většinu výrobců, a pokud nedojde k dramatické uzavírce dodavatelů či finální výroby, pak bychom mohli zaznamenat meziroční nárůst v úrovni kolem deseti procent," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist