https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-osobnich-elektromobilu-v-cr-loni-stoupl-o-36-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej osobních elektromobilů v ČR loni stoupl o 36 procent

13.2.2016 05:11 | PRAHA (ČTK)
Vedle malého počtu dobíjecích míst je překážkou většího rozvoje elektromobility i vyšší pořizovací cena elektromobilů proti vozům s konvenčním pohonem.
Vedle malého počtu dobíjecích míst je překážkou většího rozvoje elektromobility i vyšší pořizovací cena elektromobilů proti vozům s konvenčním pohonem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prodej nových osobních elektromobilů v Česku se v loňském roce zvýšil o 36 procent na 268 vozidel. V roce 2013 to přitom bylo jen 37 aut. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.
 

I přes významný nárůst prodeje tvoří vozy na elektrický pohon pouze 0,12 procenta z celkem loni prodaných 230.857 vozů. Loňský rok byl v prodeji nových aut rekordní, když meziročně prodej osobních aut vzrostl o pětinu.

Nejprodávanějším elektromobilem byl model i3 od BMW, kterých se loni prodalo 94. Na druhém místě skončil Volkswagen s 91 prodanými vozy. Firma nabízí na elektřinu mini vůz e-up! a také model Golf. Třetí Nissan bodoval hlavně s modelem Leaf a celkově prodal 60 elektromobilů.

Podle elektrárenské firmy ČEZ v Česku jezdí okolo 900 elektromobilů všech kategorií a do konce letošního roku by měl jejich počet překonat 1500. ČEZ provozuje v České republice 54 veřejných dobíjecích stanic.

Vedle malého počtu dobíjecích míst je překážkou většího rozvoje elektromobility i vyšší pořizovací cena elektromobilů proti vozům s konvenčním pohonem. Například e-up! stojí 619.900 Kč a klasický up! s benzinovým motorem začíná na 277.900 Kč.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist