https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/produkce-zeleniny-loni-v-cr-mirne-vzrostla-nekolik-pestitelu-ukoncilo-cinnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Produkce zeleniny loni v ČR mírně vzrostla, několik pěstitelů ukončilo činnost

9.3.2024 00:06 | OLOMOUC (ČTK)
Mezi nejčastěji pěstované druhy patří tradičně cibule, kořenová zelenina a hlávkové zelí.
Mezi nejčastěji pěstované druhy patří tradičně cibule, kořenová zelenina a hlávkové zelí.
Licence | Volné dílo (public domain)
Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2023 podle předběžných údajů vzrostla o půl procenta na 219 510 tun. Plocha polí se zeleninou loni ale meziročně klesla o 288 hektarů na 11 015 hektarů, o rok dříve zabírala 11 303 hektarů a v roce 2021 to bylo 12 066 hektarů. Někteří pěstitelé zeleniny loni kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost. ČTK získala data ze situační a výhledové zprávy, kterou sestavilo ministerstvo zemědělství spolu se Zelinářskou unií Čech a Moravy (ZUČM).
 

Loňská tržní produkce zeleniny patří podle ZUČM spíše k průměrným úrodám. Pěstitelům po větší část roku 2023 přálo počasí. "Vyskytlo se sice několik období, které vývoj zeleniny zkomplikovaly, nepřinesly však žádné významné extremity s kritickým dopadem, nicméně snížily výnosy a kvalitu některých druhů zeleniny," uvedla ZUČM. Příznivé počasí bylo i na podzim a umožnilo dobrý vývoj podzimních druhů zeleniny. Druhová skladba v Česku pěstované zeleniny se loni nezměnila. Mezi nejčastěji pěstované druhy patří tradičně cibule, kořenová zelenina a hlávkové zelí.

Všichni pěstitelé se i loni podle ZUČM potýkali s vysokými cenami energií, které dopadly hlavně na firmy pěstující zeleninu ve vyhřívaných sklenících. Zelinářům v poslední době rostou také náklady na skladování zeleniny. "Co je však trápilo nejvíc po celý rok, je neférový rozdíl mezi výkupní cenou zeleniny a cenou, za kterou pak spotřebitelé zeleninu kupovali na pultech obchodů," upozornila ZUČM.

Farmáři jsou na obchodních řetězcích značně závislí, dodávají jim zhruba 75 produkce zeleniny. Deset procent zeleniny prodávají velkoobchodům a dalších deset procent firmám zaměřeným na její zpracování. Pět procent úrody zeleniny pěstitelé prodávají pomocí vlastního exportu, dodávek do hotelů a restaurací či farmářských trhů a samosběru.

Loni v Česku ukončilo činnost několik nejmenších farem zaměřených na tržní produkci zeleniny. "Pěstování zeleniny ukončili také tři členové ZUČM s velikostí farmy v rozmezí od deseti do 30 hektarů, více našich členů pak omezilo sortiment pěstované zeleniny a její výměry," upozornila ZUČM. V roce 2023 se podle zelinářské unie projevil odklon od pěstování zeleniny pro průmyslové zpracování, jelikož v Česku ubývají zpracovatelské kapacity zaměřené na hrášek, rajčata a okurky nakládačky.

Pěstitelé zeleniny proto stále častěji zavádí její vlastní zpracování na svých farmách, kde vyrábějí například kečupy a zeleninové marmelády, nakládají okurky či kysané zelí a další zeleninu. Trendem je také posklizňová úprava například listové zeleniny, z níž farmáři připravují salátové směsi určené pro přímou spotřebu.

Tržní produkce zeleniny v ČR

Rok 2020 2021 2022 2023*
Výměra v ha 11.326 12.066 11.303 11.015
Sklizeň v tunách 228.891 237.865 218.314 219.510

* - odhad

Zdroj: Ministerstvo zemědělství, Zelinářská unie Čech a Moravy


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist