https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/program-sapard-se-zacina-rozvijet-i-v-pardubickem-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Program SAPARD se začíná rozvíjet i v Pardubickém kraji

14.11.2001 18:54 | PARDUBICE (ČIA)
Předvstupní program SAPARD zaměřený na rozvoj zemědělství a venkova v zemích ucházejících se o členství v Evropské unii (EU) se začíná úspěšně rozvíjet i v Pardubickém kraji (Pk). Pro ČIA to dnes uvedl člen Rady Pk zodpovědný za rozvoj zemědělství a obnovu venkova Petr Šilar. "Doporučili jsme už prvních 24 projektů, některé z nich jsou i podnikatelského rázu a vše nasvědčuje tomu, že projekty mají šanci uspět," doplnil.
 

Cílem projektu SAPARD je přispět k provádění společné zemědělské politiky a návazných politik EU řešením priorit a problémů zemědělského sektoru a venkovských oblastí v přistupujících zemích. "Podstata programu SAPARD vychází ze zájmu celé společnosti o trvale udržitelný rozvoj venkova a je založena na spolupráci místních samospráv a zemědělských podniků. V této souvislosti je třeba znovu připomenout nezastupitelnost zemědělského sektoru v péči o krajinu a jeho mimořádné postavení v celém životě venkovského společenství," dále zdůraznil krajský radní. Regionální ředitelství SAPARDu funguje již velmi dobře v Hradci Králové. Toto ředitelství slouží pro celý NUTS II. Severovýchod, tedy pro Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj. Zhruba třetinu projektů má na starosti ministerstvo pro místní rozvoj. Jedná se především o projekty, které předkládají obce a regionální sdružení.

"Především uspějí projekty, které přinesou rozvoj obcím a městům. Líbí se mi například projekt výstavby a opravy domu v Jevíčku nebo výstavba objektu rodinné farmy, která by měla být zaměřena na agroturistiku. U podnikatelů se hodnotí zejména počet nabídnutých pracovních míst, výrobní prostory a jak hodně bude firma prospěšná občanům a obci," doplnil Šilar.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist