https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-obnovy-tusimicke-elektrarny-vypracuje-skoda-praha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt obnovy Tušimické elektrárny vypracuje Škoda Praha

1.4.2005 14:24 | PRAHA (ČIA)
Smlouvu na projektovou přípravu komplexní obnovy uhelné elektrárny Tušimice dnes podepsaly společnosti ČEZ a Škoda Praha. ČEZ plánuje rekonstrukci Tušimic v hodnotě 15 miliard korun, aby prodloužil životnost elektrárny o 25 let. Škoda Praha se zavázala vypracovat plán obnovy Tušimic do konce letošního roku. ČIA to sdělil tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Hodnotu zakázky společnosti nezveřejnily.
 

ČEZ chce obnovit všechny čtyři bloky Tušimické elektrárny, každý o výkonu 200 MW. Vlastní stavební práce na prvních dvou blocích elektrárny budou zahájeny v druhé polovině roku 2007, u dalších dvou bloků v polovině roku 2009. Zahájení provozu je reálné počátkem roku 2009, respektive na konci roku 2010. Nová elektrárna bude vybavena moderními kotli s účinností 38 procent. Stávající elektrárna pracuje s účinností 33 procent. Sníží se též negativní dopady na životní prostředí. Elektrárna Tušimice se nachází na Chomutovsku, provoz zahájila během let 1974 a 1975.

ČEZ je se 73procentním podílem největším výrobcem elektřiny v České republice. Jeho elektrárny mají instalovaný výkon 12 153 MW, z toho uhelné 6524 MW, vodní 1868 MW a jaderné 3760 MW. Za loňský rok ČEZ vykázal nekonsolidovaný čistý zisk 12,36 miliardy korun, provozní zisk 11,19 miliardy a tržby 62,3 miliardy korun. Celkem 67,6 procenta akcií ČEZ vlastní stát, zbytek drží finanční a drobní investoři.

Škoda Praha je inženýrské a projekční společnost působící v sektoru energetiky. V minulosti byla generálním dodavatelem téměř všech velkých tepelných a jaderných elektráren v ČR a na Slovensku. V loňském roce Škoda Praha dosáhla čistého zisku ve výši 45 milionů korun. Tržby společnosti poklesly na dvě miliardy korun. Celkem 97,6 procenta akcií Škody Praha vlastní ČEZ.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist