https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prostejov-pozastavil-aplikaci-glyfosatu-na-plevel-hleda-nahradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prostějov pozastavil aplikaci glyfosátu, na plevel hledá náhradu

30.4.2020 00:13 | PROSTĚJOV (ČTK)
Zákaz používání glyfosátu se už delší dobu snaží prosadit prostějovská opozice. / Ilustrační foto
Zákaz používání glyfosátu se už delší dobu snaží prosadit prostějovská opozice. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jana Jílková
Prostějovská radnice pozastavila používání herbicidů s glyfosátem k likvidaci plevele na území města a prověří alternativní možnosti jeho odstraňování. Sdělil to primátor František Jura (ANO). Petici požadující zákaz glyfosátu na území Prostějova před časem podepsalo zhruba osm stovek obyvatel města.
 

Chemické postřiky zaměřené na plevel se podle Jury nebudou v Prostějově provádět do doby, než se prověří všechny ostatní způsoby likvidace plevele. O navrženém způsobu hubení plevele poté budou informováni zastupitelé.

Zástupci radnice se o možnosti jiného způsobu likvidace plevele poradí s odborníky z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. "K tomu, abychom se mohli odpovědně rozhodnout a zavést alternativní metody potřebujeme i písemná stanoviska odborníků," podotkla primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS).

Zákaz používání glyfosátu se už delší dobu snaží prosadit prostějovská opozice. Zastupitel Martin Hájek (Zelení/Na rovinu!) uvedl, že chemický postřik je v Prostějově často aplikován nesprávně, což ohrožuje zdraví obyvatel.

Podle prostějovské veterinářky Michaely Hejlkové má chemický postřik s glyfosátem zřejmě negativní vliv i na zdraví zvířat. "Jako každý rok se v tomto období setkávám s podivnými příznaky otrav psů, které se shodují časově a prostorově. Klinické příznaky jsou stejné, křeče nelze svádět na infekční onemocnění. Proto jsem se začala zajímat, jaké přípravky město na veřejných prostranstvích používá. Ráda bych, aby s tím přestalo," uvedla.

Omezit používání glyfosátu chtějí také radnice v dalších městech. Například olomoucký magistrát si objednal analýzu alternativního hubení plevelů a díky nákupu speciálního parního stroje se už letos výrazně sníží plocha, na které město plevel likviduje pomocí postřiku s glyfosátem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist