https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/protesty-vnitro-upozornuje-na-udajne-dezinformace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protesty: Vnitro upozorňuje na údajné dezinformace

27.9.2000 12:30 | PRAHA (ČIA)
Ministerstvo vnitra zaregistrovalo po včerejších násilnostech v ulicích Prahy rozšiřování údajných dezinformací prostřednictvím médií a sítě internet. "Tyto dezinformace šíří tzv. odpůrci globalizace, aby odvrátili pozornost od svého agresivního počínání během celého včerejšího dne a nočního systematického rabování," sdělila dnes ČIA tisková mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková.
 

Vnitro podle mluvčí považuje za absurdní informace o tom, že v řadách demonstrantů působili policisté jako provokatéři. "V žádném případě se nezakládá na pravdě," dodala Bártíková, podle níž resort rovněž odmítá tvrzení, že demonstranti nebyli vyzváni k ukončení nepovolených akcí v okolí Kongresového centra. "Tyto výzvy byly mnohokrát opakovány a ze strany demonstrantů naprosto ignorovány," dodala mluvčí.

Situace na hraničních přechodech je v těchto chvílích podle cizinecké a pohraniční policie stabilizovaná a odpovídá běžnému hraničnímu provozu. Nadále trvají zvýšená kontrolní a bezpečnostní opatření, zejména na vstupu do ČR. Sdělil to dnes ČIA Jiří Suttner z tiskového oddělení Policejního prezídia. "Dosud nebyl zaznamenán avizovaný nájezd dalších demonstrantů," dodal Suttner. V noci opustilo ČR přibližně 1720 osob, které se zúčastnily protestů v hlavním městě. Odjelo zhruba 35 autobusů z Velké Británie, Francie a Německa, do Itálie odjela vlaková souprava s asi pěti sty lidmi. Policie v noci odmítla udělit vstup do ČR 15 lidem.

Počet zadržených demonstrantů se podle Suttnera již zvýšil na 500 osob. Téměř stovku osob policie zadržela při ranním incidentu u hotelu Hilton. Obviněni jsou zatím tři lidé, a to z trestných činů útoku na veřejného činitele a z výtržnictví. Ve dvou případech jde o cizince, kteří byli umístěni v policejní cele s návrhem na uvalení vazby.

Z celkového počtu 500 předvedených je 127 cizinců, upřesnil Suttner. "S těmi bude zahájeno řízení o správní vyhoštění, protože porušili právní normy ČR," dodal Suttner. Řízení by se mělo uskutečnit v některém ze záchytných zařízení MV pro cizince, kam již policie eskortovala prvních 30 osob.

Pražské metro je zatím plně v provozu, s výjimkou stanice metra Vyšehrad na trase "C", kterou soupravy pouze projíždí. Magistrála je naproti tomu neprodyšně uzavřena v obou směrech a policie upozorňuje řidiče, aby se jí vyhnuli. ČIA to sdělila Eva Miklíková s pražské policejní správy. Policie podle jejích slov bude během dne provádět uzávěrky a odklony dopravy podle aktuální situace.

Přemysl Houžvička


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist