https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proti-klistove-encefalitide-se-ockovalo-zhruba-38-procent-jihocechu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proti klíšťové encefalitidě se očkovalo zhruba 38 procent Jihočechů

7.8.2019 00:27 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Přibližně 38 procent Jihočechů je očkovaných proti klíšťové encefalitidě, což je víc než republikový průměr, který činí zhruba 30 procent. / Ilustrační foto
Přibližně 38 procent Jihočechů je očkovaných proti klíšťové encefalitidě, což je víc než republikový průměr, který činí zhruba 30 procent. / Ilustrační foto
Přibližně 38 procent Jihočechů je očkovaných proti klíšťové encefalitidě, což je víc než republikový průměr, který činí zhruba 30 procent. Statistiky vycházejí z odhadů hygieniků podle spotřeby očkovacích látek. V porovnání s okolními státy je však v Česku výskyt klíšťové encefalitidy vyšší. Pramení to právě zřejmě z toho, že lidé onemocnění podceňují a nenechávají se tolik očkovat. Dnes to řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.
 

"Je důležité, aby se počet očkovaných zvýšil. Protože až v momentě, kdy dojde k samotnému onemocnění a lidé vidí, že někdo v jeho okolí začne mít obrny, zmatenost a nervové příznaky, tak až potom se rozhodnou, že se sami nechají očkovat," řekla Luňáčková.

Podle statistických údajů v České republice připadá pět pacientů s klíšťovou encefalitidou na 100.000 obyvatel. V Rakousku a Německu je to však maximálně jeden případ na stejný počet obyvatel.

Podle Luňáčkové je zájem o očkování v Jihočeském kraji o něco vyšší také vzhledem k tomu, že v regionu je vysoký výskyt klíšťat a lidé mají dostatek informací. "Ale dost často se stává, že všichni myslí na své děti a nechávají očkovat spíše je. Ti starší se domnívají, že se jich ten problém netýká. Dokazuje nám to statistika, která ukazuje, že nejvyšší počet onemocnění klíšťovým zánětem mozku mají dospělí a to zejména nad 55 let," uvedla Luňáčková.

Klíšťová encefalitida je virová sezonní nervová infekce přenášená klíšťaty. Infikovaná samička přenáší virus také na své potomstvo, infikováno bývá asi procento samiček v ohnisku nákazy. Onemocnění má zpočátku chřipkový charakter, projevuje se zvýšenou teplotou, únavou, slabostí, bolesti kloubů, svalů a bolestí hlavy. Po několikadenním odeznění příznaků se projeví postižení centrální nervové soustavy, kdy se příznaky odvíjejí od tíže postižení.

Jihočeští hygienici letos zatím evidují 33 případů klíšťové encefalitidy. Je to o 12 méně než ve stejném období v loňském roce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist