https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proti-stavbe-penny-marketu-bojuji-v-plzni-obcane-i-deti-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proti stavbě Penny marketu bojují v Plzni občané i Děti Země

18.10.2001 14:51 | PLZEŇ (ČIA)
Zákonnost územního rozhodnutí pro stavbu Penny marketu v Plzni na Borech v těchto dnech přezkoumává Krajský úřad Plzeňského kraje. Povolení pro kontroverzní stavbu ve vnitrobloku Klatovské třídy a Boettingerovy ulice se už pět let neúspěšně pokouší získat společnost Intercora. Jak dnes ČIA informoval Jan Rovenský z plzeňské pobočky ekologické iniciativy Děti Země, většině obyvatel domů v okolí uvažované stavby i ekologickým aktivistům vadí zejména rozpor s územním plánem, překročení hygienických limitů pro hluk, zbytečná likvidace zeleně a zvýšení dopravní zátěže na frekventované Klatovské třídě. Proti projektu se vyslovil i Útvar koncepce a rozvoje města Plzně.
 

Umístění stavby by se podle Rovenského nejvíce dotklo lidí, kteří žijí na Klatovské třídě. Podle oficiálních hlukových map jsou zde výrazně překračovány hygienické limity. Místním lidem tak zbývá jako zázemí jen strana domu orientovaná do vnitrobloku. "Pokud by zde skutečně vznikl Penny market s hlučnou vzduchotechnikou, osmdesáti parkovacími místy a denní frekvencí tisíce aut, budou lidé doslova obklíčeni hlukem a emisemi," dodal Rovenský.

Řešením problému se zabývá i plzeňská Strana Zelených. Ta upozornila, že současný počet obchodů ve čtvrti Bory je nevyhovující a vyzvala Děti Země i investora, aby přijali kompromis: zmenšit parkoviště na třicet míst a vypustit z projektu řeznictví Schneider jako hlavní zdroj provozního hluku. Investor ale tento návrh odmítl a trvá na minimálně padesáti pěti parkovacích místech.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist