https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proti-stozarum-na-sumave-bojuji-obcanska-sdruzeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proti stožárům na Šumavě bojují občanská sdružení

28.1.2001 15:40 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Obavy z toho, že v blízké době bude na každém kopci v jižních Čechách stožár některé ze sítí mobilních telefonů, vyjádřili zástupci několika občanských sdružení. Impulsem ke svolání tiskové konference se stal vysílací stožár postavený zhruba 50 metrů od okraje obce Branišov u Stach na Prachaticku.
 

"Nejde jenom o tenhle jediný stožár a nejde ani o to, o jakého operátora se v tomto případě jedná. Bohužel, přímo od svého domu vidím šest podobných stožárů a v okruhu zhruba sedmi kilometrů jich v šumavské krajině stojí třináct," uvedli obyvatelé Branišova Irena Melčová a Zdeněk Čihák a zdůraznili: "I přesto, že Česká inspekce životního prostředí po návštěvě na místě konstatovala, že došlo k porušení krajinného rázu, příslušný stavební úřad ve Vimperku a referát životního prostředí Okresního úřadu v Prachaticích na naši stížnost vůbec nereagovaly."

Podle Jana Rovenského z Klubu Dětí Země je v kompetenci referátů životního prostředí okresních úřadů, aby ve správním řízení posuzovali výstavbu základnových stanic mobilních sítí v souladu se zákonem o ochraně přírody. "V prachatickém okrese tato praxe zatím nefungovala, věříme ale, že situace zraje ke změně," konstatoval Rovenský.

"Z naší strany k žádnému porušení zákona nedošlo. Platná legislativa nám ukládá povinnost posoudit, zda dochází k porušení krajinného rázu. Pokud dojdeme k závěru, že krajinný ráz porušen není, nemusíme správní řízení realizovat. Protože ale legislativu nepovažujeme za zcela dostatečnou a cítíme aktuálnost problému i potřebu jednoznačného výkladu od ministerstva, znovu s ním o problému diskutujeme," vyjádřil se k problému vedoucí prachatického referátu životního prostředí Josef Pudivítr.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist