https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/protierozni-vyhlaska-z-dilny-mzp-se-nelibi-agrarni-komore-a-nabira-zpozdeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protierozní vyhláška z dílny MŽP se nelíbí Agrární komoře. A nabírá zpoždění

12.7.2017 09:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle vědců se při pořádném lijáku spláchne z pole až 7 cm půdy. Ilustrační snímek eroze na kukuřičném poli.
Podle vědců se při pořádném lijáku spláchne z pole až 7 cm půdy. Ilustrační snímek eroze na kukuřičném poli.
Ministerstvo životního prostředí podle informací České televize plánovalo, že protierozní vyhláška začne platit v červenci. Nabírá ale zpoždění, momentálně se vyřizují připomínky a nezačne plait dříve než od příštího roku. Jedním z kritiků vyhlášky je Agrární komora. Podle jejího prezidenta Zdeňka Jandejska jsou ministerské údaje o erozi nepodložené. Informovala o tom Česká televize.
 

Ministerstvo zemědělství se snaží erozi bránit prostřednictvím své dotační politiky, která ovlivňuje podobu asi desetiny polí, uvádí ČT. Podle ministerstva životního prostředí a vědců to však nestačí. „Máme už celou řadu míst, kde je půda tak poškozená, že tam humózní horizonty už vůbec nejsou,“ podotkl Jan Vopravil. MŽP proto připravilo vyhlášku, kterou chce stanovit, kolik tun půdy může za rok zmizet z hektaru pozemku. „Klíčovým instrumentem tam je ta přípustná míra erozního ohrožení,“ přiblížil náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Chystaná protierozní vyhláška by se měla týkat téměř poloviny půdy ohrožené erozí. Agrární komoře se ale vyhláška nelíbí, považuje ji za zbytečnou byrokracii, o níž se domnívá, že ohrozí konkurenceschopnost českého zemědělství. Prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek je přesvědčen, že údaje o erozi, ze kterých MŽP vychází, nejsou přesné. „Jsou to čísla, která jsou neověřená. Myslím, že to byla střelba z okna bez označení cíle,“ míní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist