https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/provozovatel-kompostarny-z-ceske-lipy-dostal-pokutu-450-000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Provozovatel kompostárny z České Lípy dostal pokutu 450.000 Kč

4.7.2018 00:08 | Č. LÍPA (ČTK)
Pokutu 450.000 korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě KOMPOSTÁRNA CL, jež provozuje u České Lípy kompostárnu. Důvodem bylo porušení schváleného provozního řádu zařízení, kdy mohlo dojít k ohrožení a kontaminaci vod. V tiskové zprávě o tom informovala zastupující mluvčí inspekce Jana Jandová. Podle ní je to už čtvrtá pokuta pro tuto firmu za posledních sedm let. Jednatel firmy Pavel Hauft v pondělí řekl, že již nápravu provedli.
 

"Problém byl v čistírenských kalech. Bereme ho teď minimum a vzorky kompostu budou vycházet," řekl.

Kompostárna o kapacitě 30.000 tun biologického odpadu za rok se nachází v Žíznikově. Inspektoři při kontrole na konci roku 2017 z analýz odebraných vzorků zjistili, že výstupní kompost nevyhovuje předepsaným ukazatelům dle vyhlášky ministerstva životního prostředí (MŽP). "Vysoce bylo překročeno především množství některých mikroorganismů v kompostu. Dle provozního řádu měl být nevyhovující kompost při zjištění překročení určených limitů promíchán s novou surovinou a měl být proveden nový kompostovací proces, což se v daném případě nestalo," uvedla ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci Hana Kolářová. Kompostem nevyhovující jakosti podle ní prováděla firma rekultivaci dobývacího prostoru pískovny v Žízníkově a mohlo tak dojít k ohrožení a kontaminaci vod. Pokuta pro firmu je pravomocná, MŽP odvolání firmy zamítlo.

V minulých letech inspekce podle Jandové za neplnění podmínek provozního řádu uložila tři jiné pokuty v součtu za 440.000 korun. První je z roku 2011 ve výši 80.000 Kč za skladování vstupní a výstupní suroviny na nepovolených místech. V roce 2015 uložili inspektoři pokutu 120.000 korun za nedodržení stanoveného počtu odběrů a analýz výstupní suroviny a v roce 2016 sankci 240.000 korun za překročení stanovených parametrů pro kompost.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist