https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumyslova-vyroba-v-zari-vzrostla-o-66-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průmyslová výroba v září vzrostla o 6,6 pct.

11.11.2004 09:02 | PRAHA (ČIA)
O 6,6 procenta vzrostl v září meziročně objem produkce českého průmyslu. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů činil nárůst 8,8 procenta. Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách roku 2000 se v září zvýšily o osm procent a po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 10,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).
 

Nejvíce se oproti září 2003 zvýšil objem výroby v hutním průmyslu, konkrétně o 23,3 procenta. Výroba vláknin, papíru a výrobků z papíru, kam ČSÚ řadí i vydavatelství a tisk, vykázal nárůst o 10,9 procenta. Největší meziroční pokles zaznamenal kožedělný a obuvnický průmysl, a to o 10,8 procenta. Zpracovatelský průmysl si v meziročním srovnání polepšil o 7,2 procenta, sektor energetiky o 0,6 procenta. Těžební průmysl si naopak o 2,6 procenta meziročně pohoršil.

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků vzrostly reálně o 17,2 procenta, v běžných cenách o 17,9 procenta. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 50,3 procenta. Tržby z průmyslové činnosti podniků pod zahraniční kontrolou se reálně zvýšily o 13,2 procenta, v běžných cenách o 15 procent. Jejich podíl na celkových tržbách činil 53,5 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v září 2004 poprvé po třech letech meziročně zvýšil, a to o 1,3 tisíce osob, čili o 0,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda činila v září 17 073 korun a meziročně vzrostla o 6,7 procenta. Jednotkové mzdové náklady se snížily o 1,1 procenta. Produktivita práce v průmyslu měřená tržbami na jednoho zaměstnance vzrostla o 7,9 procenta.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist