https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumyslova-zona-na-mostecku-by-mela-snizit-nezamestnanost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průmyslová zóna na Mostecku by měla snížit nezaměstnanost

16.7.2001 17:05 | PRAHA/MOST (ČIA)
Nová průmyslová zóna s investicí v celkovém objemu 11,4 miliardy korun by měla být postavena v lokalitě Most-Havraň. Ve středu 18. července o tom bude jednat vláda. Investice do technologií bude z celkové částky představovat 7,9 miliardy korun a nová průmyslová zóna by měla přinést práci 1361 lidem. Informoval o tom dnes tiskový odbor ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).
 

Termín ukončení investice je rok 2011. Investičním záměrem je výroba hlav a bloků motorů pro automobilový průmysl. Vznik této průmyslové zóny byl iniciován poptávkou společnosti Nemak Europe po územní rozloze 20 až 30 hektarů vhodné pro umístění nového výrobního závodu na zelené louce pro výrobu hliníkových hlav válců. Význam této investice spočívá zejména v tom, že bude realizována v průmyslové zóně města Most, které leží v okrese s největší mírou nezaměstnanosti v České republice v současnosti dosahující 21,37 procenta.

Zabezpečení investiční přípravy průmyslové zóny zpracovalo MPO a agentura CzechInvest ve spolupráci s dalšími resorty, Pozemkovým fondem, městem Most a Ústeckým krajem. Společnost Nemak je společný podnik skupin Alfa (80 procent) a Ford Motor Company (20 procent). Společnost je hlavním výrobcem hliníkových hlav válců do motorů a motorových bloků v Americe. V současné době činí její kapacita šest milionů hlav válců ročně a firma zaměstnává více než 3500 lidí. Hlavními zákazníky jsou Ford, General Motors, Daimler Chrysler a Vauxhall. Obrat v roce 1998 přesáhl 200 milionů dolarů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist