https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prutok-ricky-punkvy-v-jeskynich-byl-loni-nejnizsi-za-100-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průtok říčky Punkvy v jeskyních byl loni nejnižší za 100 let

19.5.2019 08:12 | OSTROV U MACOCHY (ČTK)
Průtok říčky Punkvy v Moravském krasu je i letos pod dlouhodobým normálem. / Ilustrační foto
Průtok říčky Punkvy v Moravském krasu je i letos pod dlouhodobým normálem. / Ilustrační foto
Průtok říčky Punkvy v Moravském krasu je i letos pod dlouhodobým normálem. Loni se na stanici Skalní Mlýn dostal na několik dní dokonce na nejnižší hranici od dob začátku měření, tedy za bezmála 100 let. Pokud se situace nezmění, je nakročeno k nepříjemným rekordům i letos. V páetk to řekl Stanislav Lejska z Českého hydrometeorologického ústavu, který se měřením stavu vodních hladin v jeskyni dlouhodobě zabývá.
 

Průtoky Punkvy na stanici Skalní Mlýn vědci měří a vyhodnocují od listopadu 1923. "Průměrný průtok říčky je v místě 933 litrů za sekundu. Loni na konci léta to bylo jen 75 litrů za sekundu, což bylo dosud rekordně nejméně," uvedl Lejska. Doplnil, že říčka tak pokořila i hranici sucha, která je na dotyčné stanici při průtoku 129 litrů za sekundu.

Obdobně rekordně dopadlo měření v hlubinném vrtu v horní části Pustého žlebu, kde se hladina vody měří od roku 1992. Na konci roku 2018 hladina klesla na své historické minimum. Sucho se však projevuje i nyní, a to v nízkém stavu hladin podzemních krasových jezer v systému Amatérské jeskyně.

Pokračování období sucha by podle Lejska mělo za následek vysychání jeskyní. Podle vědce by to paradoxně mohlo přispět k dalším objevům, kdy by se jeskyňáři mohli dostat do míst, kde ještě nikdo nebyl. Na druhou stranu tak razantní pokles hladiny v jeskyni je podle něj z hlediska hospodaření s vodou nad jeskynním systémem a vůbec v povodí Punkvy alarmující. "Jde o globální problém a měření v jeskyni je dobré v tom, že přímo vidíme, jak hladina vody v podzemí klesá," uvedl Lejska.

Říčka Punkva je nejdelším podzemním vodním tokem v České republice, měří asi 29 kilometrů. Vzniká soutokem Sloupského potoka a Bílé vody. Protéká i Punkevními jeskyněmi a návštěvníci se při prohlídce plaví podzemím na člunech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist