https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prutoky-na-tocich-v-povodi-moravy-a-dyje-jsou-nyni-velmi-nizke
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průtoky na tocích v povodí Moravy a Dyje jsou nyní velmi nízké

16.7.2001 18:26 | BRNO (ČIA)
Stavy průtoků vody na tocích v povodí Moravy a Dyje jsou v současnosti velmi nízké. Nejnižší zaznamenali vodohospodáři na řece Olšavě, kde v Uherském Brodě spadl na 0,33 kubíku vody za sekundu, a na Svitavě v Bílovicích, kde dosáhl jen 1,8 kubíku vody za sekundu. ČIA o tom dnes informoval mluvčí Povodí Moravy Ivo Savara.
 

Za velmi nízké označil rovněž průtoky v celém povodí Svratky, kde se projevuje sucho už od loňského léta. Kupříkladu vodní nádrž Vír v podhůří Žďárských vrchů, která je rovněž zásobárnou vody pro Brno, se pro nedostatek průtoků v loňském roce nakonec nepodařilo potřebným množstvím vody naplnit ani letos v jarním období.

Savara upozornil, že současné vysoké teploty vzduchu i vody v kombinaci s nízkými průtoky zapříčiňují kyslíkový deficit, který provází úhyn ryb a dalších vodních živočichů. Jako příklad uvedl větší úhyn ryb v řece Svratce u Rajhradu pod Brnem 12. a 13. července. Pokud se hydrologická situace nezmění, lze podle Savary obdobné problémy očekávat i v dalších dnech.

Zlepšit poměry na tocích v suchých obdobích by mohly plánované, avšak dosud nevybudované nádrže na Dyji, například v Borovnici, Skryjích nebo Vysočanech a na Moravě v Hanušovicích nebo Dlouhé Loučce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist