https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prutoky-v-rekach-v-povodi-moravy-jsou-podprumerne-sestina-profilu-hlasi-sucho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průtoky v řekách v povodí Moravy jsou podprůměrné, šestina profilů hlásí sucho

2.9.2024 18:31 (ČTK)
Průtoky v řekách v povodí Moravy jsou podprůměrné, šestina profilů hlásí sucho. Zásoby vody v nádržích jsou ale v tuto chvíli dostatečné a všechny nádrže plní všechny svoje funkce. ČTK to dnes řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.
 
V Česku panuje řadu dní velmi horké počasí bez deště. Hranici sucha tak v povodí k dnešku dosáhlo 35 měřících profilů z 200. "Výjimkou nejsou ani významné vodní toky, jako je Vsetínská Bečva ve Vsetíně, Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí, Oslava v Náměšti nad Oslavou, Jihlava v Ptáčově či Rokytná ve stanici Příšťpo," upřesnil mluvčí.

Průtoky na přehradami neovlivněných tocích se pohybují v rozmezí od nuly do 50 procent průměrných měsíčních hodnot. Naměřená nula ale neznamená, že tok musí být zcela vyschlý. Znamená to, že je na tak nízké hodnotě, kterou už automatické měření nedokáže vyhodnotit. Jde například o Juhyni v Rajnochovicích. Množství drobných toků, na kterých státní podnik měřicí stanice nemá, nicméně podle mluvčího skutečně úplně vysychá.

Podstatně lépe jsou na tom vodní toky pod vodními nádržemi, které aktuálně nadlepšují průtoky ze zásobních prostorů. Například Dyje v Trávním Dvoře pod vodní nádrží Vranov hlásí průtok 66 procent dlouhodobého měsíčního průtoku, Svratka nadlepšována z vodní nádrže Vír má průtok ve Veverské Bítýšce 81 procent, Haná ve Vyškově je díky vodě z nádrže Opatovice na 81 procentech. "Smyslem nadlepšování průtoků z vodních nádrží je zajištění dostatečných podmínek pro život v řece a posílení schopnosti vodních toků naředit vypouštěné odpadní vody," vysvětlil Chmelař.

Hladina vody ve vodních nádrží kvůli využití vody na nadlepšení průtoků proto přirozeně klesá. Zásoby vody v nádržích jsou ale v tuto chvíli podle mluvčího dostatečné a všechny nádrže plní všechny svoje funkce a zajišťují dodávky surové vody. Naplněnost zásobních prostor se pohybuje v rozmezí od 70 do 100 procent. Naplněnost 65 procent je na vodní nádrži Letovice, kde je ale hladina snížená uměle kvůli rekonstrukci. Svitavu proto dotuje vodou vodní nádrž Boskovice.

Nejvýrazněji nadlepšuje vodní nádrž Vír, a to z přitékajících 0,6 metru krychlových za sekundu na dva metry krychlové za sekundu, dále pak Vranov z 1,2 na 3,5 metru krychlových za sekundu či Dalešice z 0,9 na dva metry krychlové za sekundu.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí řeky Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist