https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruvod-v-maskach-v-praze-upozornil-mj-na-problemy-s-plasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průvod v maskách v Praze upozornil na problémy s plasty

17.11.2018 17:59 | PRAHA (ČTK)
Na problémy, jako jsou například dopravní zácpy nebo nadužívání plastů, se dnes v Praze snažil upozornit satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení. Sedmého ročníku akce, která se každoročně koná u příležitosti státního svátku 17. listopadu, se zúčastnilo zhruba 300 nadšenců v maskách.
 

Shromáždění začalo hodinu po poledni na pražském náměstí Republiky představením jednotlivých souborů. Krátce před druhou hodinou se lidé vydali na několikahodinový průvod a okruhem přes Staroměstské náměstí, Karlův most, Kampu, Národní třídu a ulici Na příkopě se vrátili zpátky na náměstí Republiky, kde akce před 18:00 skončila závěrečnou ohňovou show.

Mezi maskami bylo například téměř pětimetrové zobrazení nahé panenky Barbie, mezi účastníky byly také desítky dětí v plastových kabátech nebo smuteční průvod s replikou železničního mostu u Výtoně. Stav mostu je špatný a osud nejasný. Sto let republiky pak připomíná například velká podobizna Tomáše Garrigue Masaryka.

Průvod po celou dobu doprovázela živá hudba, jeho účastníci hráli na píšťaly, trubky a bubny. Mezi kolemjdoucími vyvolával průvod velký zájem, lidé se u něj zastavovali a účastníky si fotili nebo natáčeli.

Podtitulem letošního ročníku akce je výrok bývalého pražského primátora Igora Němce "Situace je nadmíru výtečná", který vyslovil v létě 2002 před zaplavením pražského metra.

Dnešní průvod byl vyvrcholením festivalu 100 roků satiry, který se koná od 17. října v Kampusu Hybernská. Festival upořádala iniciativa Fór_um spolu s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy. Mapuje vývoj satiry od roku 1918 dodnes a propojuje umělce a komiky s historiky a teoretiky.

Sametové posvícení se inspiruje tradicí satirického karnevalu konaného ve švýcarské Basileji, kterého se každoročně účastní tisíce lidí. Čestnými hosty letošního festivalu v Praze je 100 basilejských bubeníků a pištců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist