https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-blok-jete-ma-opet-problemy-s-chlazenim-generatoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První blok JETE má opět problémy s chlazením generátoru

26.8.2004 10:57 | TEMELÍN (ČIA)
Mimo provoz se opět nachází první blok Jaderné elektrárny Temelín (JETE). O půlnoci zaměstnanci JETE zjistili netěsnost v systému chlazení generátoru prvního bloku. Personál snížil výkonu reaktoru na minimum a v 01:30 hodin byl turbogenerátor odpojen od sítě. "V současné době již technici JETE pracují na odstranění netěsnosti. Předpokládaná doba trvání opravy je 24 hodin," sdělil ČIA tiskový mluvčí JETE Václav Brom.
 

První blok JETE byl ze stejného důvodu odstaven již 12. srpna, elektřinu nevyráběl zhruba 24 hodin. Na několik hodin pak v dopoledních hodinách 11. srpna první blok vyřadil z činnosti falešný signál o technických potížích. Plánovaná odstávka prvního bloku se uskutečnila letos od poloviny dubna do poloviny července, kdy personál vyměnil jednu čtvrtinu palivových článků a provedl údržbu zařízení.

JETE je s instalovaným výkonem 2000 MW největší elektrárnou v ČR. První blok zahájil běžný provoz v červnu 2002, druhý blok byl uveden do provozu v dubnu 2003. Oba bloky JETE od počátku roku vyrobily 7,22 miliardy kWh elektřiny. Elektrárna patří společnosti ČEZ, v níž drží 67,6 procenta akcií Fond národního majetku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist