https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-cast-zkousek-ochranne-obalky-ii-bloku-jete-ukoncena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První část zkoušek ochranné obálky II. bloku JETE ukončena

15.12.2001 13:45 | TEMELÍN/PRAHA (ČIA)
První část zkoušky pevnosti a těsnosti ochranné obálky (kontejnmentu) druhého bloku JE Temelín byla ukončena dnes ve tři hodiny ráno. "Zkouška byla zahájena 10. prosince a její úplné ukončení je plánováno do 27. prosince," Sdělil ČIA tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář.
 

Jak Nebesář dodal, ochranná obálka je jednou ze základních bezpečnostních bariér, který brání úniku radioaktivních látek a chrání nejdůležitější části jaderné elektrárny - celý primární okruh a další bezpečnostní a pomocná zařízení před vnějšími vlivy. Železobetonová konstrukce obálky je vysoká 56 metrů a skládá se z válce a kulového vrchlíku. Stěny válce jsou silné 1,2 metru, konstrukce kopule je o deset centimetrů slabší. Vnitřní průměr kontejnmentu je 45 metrů, volný vnitřní objem je cca 60 tisíc krychlových metrů. Vnitřní povrch kontejnmentu je pokryt 6 až 8 mm silnou vrstvou uhlíkaté oceli, která hermeticky uzavírá vnitřní prostor ochranné obálky.

Zkoušku pevnosti a těsnosti na druhém temelínském bloku provádí pracovníci JE Temelín ve spolupráci s GDt-Škodou Praha a GDs-VSB-D3. Dále se na provedení zkoušky, měření a vyhodnocování naměřených hodnot podílí VÚEZ Levice, stavební fakulta ČVUT Praha a Zakládání staveb Praha.

"Dosavadní průběh zkoušky zatím potvrzuje stavební a technologickou připravenost ochranné obálky druhého bloku elektrárny pro jeho budoucí bezpečný provoz. Věřím, že dosažené výsledky zkoušky naváží na výborné výsledky stejné zkoušky provedené před dvěma lety na prvním bloku," doplnil tiskový mluvčí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist