https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-jarni-cyklojizda-byla-s-doprovodem-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřPrvní jarní cyklojízda byla s doprovodem policie

22.3.2002 12:17 | PRAHA (EkoList)
Na první jarní jízdu Prahou vyrazilo z náměstí Jiřího z Poděbrad na čtyřicet cyklistů, aby z města slavnostně vyvezli AutoMoranu, malou maketu automobilu, která měla symbolizovat zimu. Od Anglické ulice měli jezdci doprovod motorizované hlídky Policie ČR.
 

Policisté v Anglické ulici přiměli účastníky jízdy, aby se uskromnili do jednoho jízdního pruhu a nezdržovali dopravu. V úseku mezi Anglickou a Jiráskovým mostem však byla tou dobou zácpa, takže došlo jen k tomu, že pár vozů předjelo skupinu jezdců a tam se zařadili do stojící kolony vozů. Cyklisté využívali pomalého provozu k rozdávání letáků informujících o smyslu cyklojízd řidičům i chodcům a pískáním na píšťalky a zpěvem vítali jaro.

Na Rašínově nábřeží pak cyklisté najeli na chodník, kudy nyní kvůli filmování na náplavce vede prozatímní cyklostezka a jeli směrem k Palackého náměstí, kde se u břehu Vltavy měla cyklojízda ukončit. Cyklisté si tak mohli vyzkoušet, jak je náhradní stezka nevyhovující. Překonat Jiráskův most znamenalo počkat na třech semaforech několik dlouhých minut, což není na frekventované křižovatce nic příjemného, navíc zde nejsou vybudovány nájezdy, což neomezuje jen cyklisty, ale i vozíčkáře a matky s kočárky. Samotná jízda po úzkém chodníku je pak nebezpečná jak pro chodce tak pro cyklisty.

Uzavření náplavky kritizovali v uplynulých dnech opakovaně aktivisté občanského sdružení Oživení-Bohemian Greenways. Náplavku totiž uzavřel dopravní odbor Magistrátu hlavního města Prahy až do konce května 2002, protože prostor pronajal filmařům, kteří zde chtějí natáčet historický akční film. "Takový krok nemá obdoby. Náplavka je důležitou cyklostezkou. Je to, jako kdyby automobilistům na tři měsíce zavřeli magistrálu u Muzea," kritizoval krok magistrátu předseda sdružení Petr Štěpánek. Ředitel magistrátního dopravního odboru se bránil tím, že mu jde o bezpečnost chodců a cyklistů, a že film přinese pracovní místa Pražanům.

Na náplavce pod Palackého náměstím pak při včerejší cyklojízdě cyklisté zapálili AutoMoranu a za obecného veselí ji hodili do Vltavy. Jedna účastnice cyklojízdy, která zosobňovala Jaro, pak velkým lepenkovým cyklistickým klíčem odemkla pražské cyklostezky pro další sezonu.

Poté policisté, kteří jízdu doprovázeli, perlustrovali Vojtěcha Hrabala, který vhodil AutoMoranu do Vltavy za znečištění veřejného prostranství a Petra Kurfürsta z Car Busters, který podle policistů vedl cyklojízdu. Policisté si opsali od obou osobní údaje a po poradě se svými nadřízenými od jakéhokoliv postihu upustili, jen upozornili účastníky, že málokteré kolo je způsobilé k jízdě po veřejné komunikaci. Po krátké debatě o účelu jízdy vyzval policista k ukončení akce. Petr Kurfürst pak pozval cyklisty na vegetariánskou večeři do Kavárny Utopia.

Pražské cyklojízdy se pořádají celoročně každý třetí čtvrtek v měsíci. Sraz je na náměstí Jiřího z Poděbrad před šestou hodinou odpolední, v šest jízda začíná. Akce je přístupna široké veřejnosti.

AutoMorana Pár minut před odjezdem Petr Kurfürt připomíná, že při jízdě je třeba dodržovat dopravní předpisy
Jaro
V Anglické začala zácpa, cyklisté tak museli často stát Hořící AutoMorana Hořící AutoMorana Policista v rozpravě s účastníky cyklojízdy

Foto: Martin Mach/EkoList


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist