https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-obet-jaderne-havarie-v-tokai
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První obět jaderné havárie v Tokai?

2.10.1999 13:30 | PRAHA (EkoList)
Sobotní deník Právo uvádí na první straně, že si jaderná havárie v japonské obci Tokai vyžádala první lidský život. Podle deníku v pátek zemřel v nemocnici jeden z ozářených zaměstnanců továrny. Právo se odvolává na zdroje ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, které měly tuto informaci získat z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. EkoListu se tuto zprávu nepodařilo ověřit z žádného jiného zdroje. Podle japonského deníku Yomiuri byly dva z nejvíce ozářených pracovníků, ve věku 39 a 35 let, v pátek ráno japonského času jen částečně při vědomí a měli mírně zvýšenou teplotu, třetí, 54 let starý, se cítil dobře a neměl žádné bolesti ani zvýšenou teplotu.
 

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) ve své zprávě z pátku 1. října uvedla, že tři pracovníci obdrželi vysokou dávku radioaktivity, dva z nich přinejmenším 8000 miliSievertů. Dovolená roční dávka pro pracovníky se zářením je přitom 50 miliSievertů, mírnější příznaky nemoci s ozářením se začínají objevovat při dávce kolem 500 miliSievertů. Jednorázová smrtelná dávka je několik tisíc miliSievertů, což znamená, že přinejmenším dva nejvíce ozáření pracovníci jsou v bezprostředním ohrožení života.

Podle lékařů budou dva ze tří nejvíce ozářených pracovníků potřebovat transplantaci kostní dřeně a agentura Reuters uvádí, že v sobotu již byl jeden z nich převezen do jiné nemocnice k tomuto zákroku.

Podle IAEA bylo vedle tří nejvíce pracovníků nadměrně ozářeno dalších 36 zaměstnanců závodu na přepracování jaderného paliva, 3 hasiči a 7 dalších občanů Tokai. Řetězová reakce se z dosud neznámých důvodů spouštěla a zastavovala po dobu 17ti hodin. Japonská vláda nehodu prozatímně ohodnotila stupněm 4 na sedmibodové stupnici, což znamená nehodu bez významných rizik pro okolí závodu.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist