První šetrně pěstovaná sója dorazila do Švýcar
14.7.2006 10:00 | PRAHA/GLAND
(EkoList) | Iva Nachtmannová
Pěstování sóji se v posledních letech velmi rozšířilo, zejména v Jižní Americe, kde v jeho důsledku dochází k rozsáhlému kácení tropických pralesů. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) se kvůli pěstování sóji do roku 2020 zničí asi 22 milionů hektarů pralesů a savan. Proto přišel fond s programem podpory ekologicky i sociálně ohleduplného pěstování této plodiny. Prvních tisíc tun dorazilo do přístavu ve švýcarské Basileji právě před dvěma týdny.
Sója byla vypěstována v souladu s tzv. Basilejskými kritérii, řadou pravidel stanovených WWF a švýcarským maloobchodním řetězcem Coop v roce 2004.tato pravidla zakazují pěstování zemdělských plodin na úkor původní vegetace, berou ale ohled i na sociální aspekty. Například stanoví existenční minimum a zakazuje otrockou nebo dětskou práci.
„Tato první dodávka, přestože malá, je důkazem, že sóju lze pěstovat a najít pro ni dodavatele způsobem, který respektuje lidi i přírodu. Výrobní průmysl už nebude nic omlouvat, pokud se nezačne chovat zodpovědněji,“ řekl Duncan Pollard, ředitel globálního programu pro lesy WWF. „Pěstitelé se musí zaměřit na efektivnější využití půdy a lepší zemědělské praxi, jako pěstování sóji na existujících pastvinách střídavě s ranči pro dobyteka." Podle něj musí skončit pěstování sóji na půdě vzniklé vymýcením pralesa.
Basilejským kritériím v současnoti vyhovují pouze dva dodavatelé z Brazílie, ale Coop a WWF doufají, že další je budou následovat. Také doufají, že dodavatelé masa a masných výrobků ve Švýcarsku a okolní Evropě budou požadovat ekologicky a sociálně šetrnou sóju.
Certifikát basilejských kritérií zatím bude nést necelá jedna třetina krmné sóji ve Švýcarsku. Dovozce (firma Fenaco) se zavázal, že v blízké budoucnosti nebude zvedat ceny této plodiny. „To, že zákazníci nebudou muset zaplatit za certifikovanou sóju víc než za konvenční, usnadní jejich rozhodování,“ domnívá se Thomas Vellacott, programový ředitel WWF ve Švýcarsku.
WWF, Coop a další zainteresovaní partneři zahájili mezinárodní deabtu, jež nazvali „Kulatý stůl o zodpovědné sóje“. Jejich cílem je vytvořit pravidla pro zodpovědné produkce sóji na celosvětové úrovni. Basilejská kritéria jsou pro tento proces důležitým krokem, tvrdí WWF.
Další informace k Basilejským kritériím naleznete na stránce http://assets.panda.org/downloads/05_02_16_basel_criteria_engl.pdf
reklama
![]() |
|
| sója | |
| Foto: United States Department of Agriculture/wikipedia.org |
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk


