https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-stavebni-prace-na-d11-zacnou-v-zari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První stavební práce na D11 začnou v září

11.7.2002 19:50 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČIA)
První stavební práce na úseku dálnice D11 z Poděbrad do Chlumce nad Cidlinou začnou již v září letošního roku. Na kontrolním dni o postupu přípravy na stavbu dálnice to uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Petr Laušman.
 

Podle ŘSD by po skončení prázdnin měla začít výstavba železničního mostu u Žíželic a kruhové křižovatky u Chlumce nad Cidlinou. Další práce však komplikují problémy s výkupem pozemků. "V některých případech nejsou známi majitelé pozemků. Někteří vlastníci nechtějí pozemky prodat, nemají zájem ani o výměnu za jiné pozemky," řekla dnes ČIA Ladislava Bláhová z odboru hlavního architekta hradeckého magistrátu.

Starosta Chlumce nad Cidlinou Miloslav Uchytil se i přes ubezpečení zástupců ŘSD o zahájení stavby v září domnívá, že tento termín nebude dodržen. "Když nejsou vyjasněny majetkové vztahy, není možné získat stavební povolení," řekl Uchytil. Harmonogram prací výstavby dálnice D11 má minimálně půlroční skluz. Ačkoliv dostavba dálnice je podle lednového usnesení vlády prioritní akcí a první stavební práce se měly uskutečnit již v dubnu, zatím se nezačalo stavět.

Dálnice D11 mezi Prahou a Hradcem Králové by měla v dalších letech pokračovat směrem na Jaroměř a polskou hranici. Náklady na výstavbu první části mají dosáhnout deseti miliard korun, dálnice až k polským hranicím bude stát zhruba 22 miliard korun. Výstavba dálničního úseku do Hradce Králové je finančně zajištěna z 50 procent z úvěru od Evropské investiční banky, druhou polovinu zaplatí stát. Komunikace by měla ulehčit silnici I/35. Na jejím úseku mezi Poděbrady a Hradcem Králové zahyne v průměru jeden člověk týdně.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist