https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvnimi-letosnimi-mladaty-ve-dvorske-zoo-jsou-ohrozene-cirky-cernoskvrnne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prvními letošními mláďaty ve dvorské zoo jsou ohrožené čírky černoskvrnné

9.1.2022 00:49 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Čírky černoskvrnné žijí pouze na Madagaskaru.
Čírky černoskvrnné žijí pouze na Madagaskaru.
Foto | Leyo / Wikimedia Commons
Prvními letošními mláďaty v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem jsou kriticky ohrožené kachny čírky černoskvrnné. Osm čírek, jejichž domovinou je ostrov Madagaskar, se vylíhlo minulou neděli v pavilonu Ptačí svět, sdělila mluvčí zoo Zuzana Boučková.
 

Začátek života byl pro čírky poměrně dramatický. "V neděli opustily hnízdní budku, která byla ve výšce čtyř metrů, a vrhly se střemhlav k zemi, kde je čekal tvrdý dopad. K úhoně nepřišly, protože jejich tělo je k prvnímu volnému pádu v životě uzpůsobeno," uvedla mluvčí.

Hnízdo mívají čírky černoskvrnné umístěné kvůli ochraně před predátory ve velkých výškách v korunách či dutinách stromů. Z hnízda mláďata vyskakují proto, aby si mohla sama hledat potravu. Rodiče čírek totiž svá mláďata nekrmí.

Osm malých čírek ošetřovatelé i s matkou přemístili ze suché haly Ptačího světa do boxu v zázemí. Až trochu povyrostou, vrátí se do expozice. Čírky se dvorským chovatelů podařilo rozmnožit opakovaně.

Čírky černoskvrnné žijí pouze na Madagaskaru. Hnízdí v párech, samice snáší dvě až deset vajec. V dospělosti váží až půl kilogramu. Ve volné přírodě se jejich populace odhaduje na 1500 až 2500 jedinců.

Dvorská zoo, kterou vlastní hradecký kraj, se zaměřuje na Afriku. Známá je například úspěšným chovem afrických kopytníků či nosorožců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist