https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvnimi-mladaty-letosniho-roku-v-zoo-praha-je-dvojice-mar-slanistnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prvními mláďaty letošního roku v Zoo Praha je dvojice mar slaništních

3.1.2024 01:00 | PRAHA (ČTK)
Ačkoliv by mara mohla někomu připomínat krátkouchého zajíce, jedná se o hlodavce z příbuzenstva morčat.
Ačkoliv by mara mohla někomu připomínat krátkouchého zajíce, jedná se o hlodavce z příbuzenstva morčat.
Prvními mláďaty letošního roku v Zoo Praha je dvojice mar slaništních. Dva jihoameričtí hlodavci se narodili včera, řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek, který o tom informoval i na sociální síti X. Pražská zoo začala mary slaništní znovu množit v roce 2013, předtím je chovala počátkem 70. let minulého století.
 

Zoo Praha v současnosti má čtyři samce v expozici a chovnou skupinu tvořenou samcem, čtyřmi samicemi a šesti mláďaty. Včera narozená zvířata mají mezi odchovanými číslo 168 a 169, dvanáct mar se narodilo v 70. letech. Pražská zahrada podle Bobka tehdy patřila mezi několik málo zoo, které s chovem mar začínaly. "Ten chov se ukázal jako velmi úspěšný," řekl ředitel. Mary tak podle něj z Prahy putují do mnoha dalších zoologických zahrad.

Mara žije v Paraguayi, jižní Bolívii a severozápadní Argentině a živí se částmi rostlin. Na délku měří až půl metru, dospělý jedinec váží zhruba 2,5 kilogramu. "Ačkoliv by mara mohla někomu připomínat krátkouchého zajíce, jedná se o hlodavce z příbuzenstva morčat. Má přiléhavou hnědošedou srst, poměrně masivní, hranatou hlavu a zadní nohy mnohem delší než přední," popisuje zoo maru na svém webu.

Mara obývá suchou krajinu se zasolenou půdou a řídkými porosty trnitých keřů a stromků, kde si vyhrabává rozsáhlé podzemní nory, případně obsazuje nory jiných druhů zvířat. Tráví v nich noc a odchovává mláďata. Mary žijí v malých skupinkách, tvořených dospělým párem a jedním nebo dvěma mláďaty. Na péči o potomky se podílejí oba rodiče.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist