https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvnimi-mladaty-roku-2024-jsou-v-zoo-ostrava-kriticky-ohrozene-ryby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prvními mláďaty roku 2024 jsou v Zoo Ostrava kriticky ohrožené ryby

13.1.2024 00:32 | OSTRAVA (ČTK)
V ostravské zoologické zahradě se rozmnožily vzácné medaky Sarasinovy. Jedná se o ryby vyskytující se pouze v jednom jezeře na indonéském ostrově Sulawesi. Kriticky ohrožené ryby jsou prvními mláďaty letošního roku v zoo, sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Mláďat je celkem osm a patří ke skrytým pokladům zoo, jsou chovány v akvaristickém zázemí. Medaka Sarasinova je endemitem indonéského ostrova Sulawesi, to znamená, že se nevyskytuje nikde jinde na světě. I zde žije pouze v jediném jezeře Lindu ve středu ostrova," uvedla Nováková.

V mezinárodním Červeném seznamu je tato osmicentimetrová ryba zařazena v kategorii kriticky ohrožených druhů. "Medaky i další původní ryby v jejich prostředí ohrožují nepůvodní druhy ryb vysazené za účelem komerčního rybolovu, znečištění vody a také eroze půdy v okolí jezera. Chov v akváriích v lidské péči je tak pro tyto medaky a další druhy zásadní, aby nedošlo k jejich úplnému vymizení z planety," řekla mluvčí.

Chovu těchto druhů ryb se zoo věnuje od roku 2013 v akvaristickém zázemí, kde se je daří pravidelně rozmnožovat. "Mají velmi zajímavý způsob rozmnožování. Je to pelagický druh, který ve velkých hejnech proplouvá otevřenými vodami. Samice nemají kam jikry odložit, tak je nosí pod svým tělem po celou dobu vývoje, téměř tři týdny,“ uvedla zooložka Markéta Rejlková. Kromě Zoo Ostrava chovají medaku Sarasinovu úspěšně jen dvě další zoo v Evropě, a to ve Vratislavi a ve Vídni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist