https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvomajove-protesty-v-londyne-plne-pod-policejni-kontrolou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prvomájové protesty v Londýně plně pod policejní kontrolou

2.5.2001 10:30 | LONDÝN (EkoList, od naší zvláštní zpravodajky)
Včerejší protestní akce v Londýně, kterých se zúčastnilo více než pět tisíc lidí, probíhaly pod silnou policejní kontrolou, která takřka znemožňovala pohyb demonstrantů, z nichž nakonec 93 bylo zatčeno.
 

Předem pomocí internetu připravovaná protestní akce, nazvaná May Day, začala už v brzkých ranních hodinách v centru Londýna, když se asi 550 lidí na kolech shromáždilo na Liverpool Street, aby se pak na vydali centrem města a zablokovali tak automobilovou dopravu. Chtěli takto vyjádřit svůj protest proti znečištění ovzduší a rozmachu indivuduálního automobilismu.

Zhruba v půl desáté dopoledne se k nim připojilo dalších asi 800 protestujících, aby se vydali směrem k Oxford Street, kde se v odpoledních hodinách počet demonstrantů rozrostl na pět až osm tisíc.

Většina z nich chtěla vyjádřit svůj odpor k moci nadnárodních korporací, znečišťování planety, proti moci Světové banky, chudobě ve světě či zneužívání zvířat.

Mezitím na různých místech Londýna probíhaly separátní protestní akce rozličných organizací. Asi nejbizarnější z nich byl protest proti zákazu krmení holubů na Trafalgar Square. Zákaz vydala londýnská radnice minulý týden. Nekteří z demonstrantů, kteří se pokusili holuby krmit, byli zatčeni.

Veškeré akce se nesly v poklidném, mírovém duchu a připomínaly spíše karneval, než násilné akce, které byly původně očekávány. Situace se ovšem vyostřila v pozdních odpoledních hodinách, kdy se několik stovek radikálních anarchistů pokusilo prolomit policejní kordony pomocí tyčí a zápalných lahví. Poté zaútočili na obchody na Oxford a Regent Street, kde bylo rozbito asi třicet výloh. Útok na Tesco byl ale nakonec zastaven. Poté, co policie opět získala plnou kontrolu, obklíčila několik tisíc demonstrantů na Oxford Circus na dobu několika hodin, během nichž nikdo neměl šanci dostat se ven. Mnoho z demonstrantů tak trpělo žízní a potřebou jít na záchod. Potyčky mezi policií a oddělenými skupinami aktivistů trvaly až do pozdních nočních hodin.

Nakonec nedošlo k použití gumových projektilů, s nimiž se původně počítalo. Policejní akci řídil Scotland Yard, protože zde byly vážné obavy, aby akce nedopadla jako minulý rok, kdy na deset tisíc aktivistů úspěšně demolovalo sochy a výlohy v centru Londýna. Letos proto byly sochy dopředu zahaleny a byly povolány dokonce i policejní oddíly na koních.

Konečný počet zatčených činí 93, z nich 8 je ze zahraničí - z Polska, Dánska a Belgie. Zraněno bylo asi 30 lidí.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist