https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/psarsti-obyvatele-v-referendu-odmitli-d3-na-uzemi-obce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Psárští obyvatelé v referendu odmítli D3 na území obce

15.6.2004 13:35 | PRAHA (EkoList)
Obyvatelé obce Psáry, která leží nedaleko od Prahy jižním směrem, odmítli na konci minulého týdne v referendu trasu dálnice D3, která by vedla přes území obce. Počet účastníků těsně překonal 50% hranici nutnou pro platnost lidového hlasování. Proti trase dálnice přes Psáry byla drtivá většina z nich.
 

Psárští zastupitelé svým občanům položili dvě otázky. Na první z nich: "Souhlasíte s vedením dálnice D3 územím obce Psáry?" odpovědělo záporně 88,2 % účastníků referenda, na druhou: "Souhlasíte, aby nyní nebo kdykoliv v budoucnosti schválilo zastupitelstvo obce Psáry takový územní plán obce (či jeho změnu), který by obsahoval vedení dálnice D3 územím obce Psáry?" řeklo své ne 86,7 % voličů.

Referenda se zúčastnilo 50,7 % oprávněných osob. "V referendu se konkrétně ukázala váha každého hlasu, kdyby přišlo o dvanáct osob méně, názor mnoha set občanů by neměl žádnou platnost," napsal na internetových stránkách obce její starosta Jiří Janata. Zároveň přislíbil, že stanovisko občanů bude pro zastupitele závazné.

Krajem prosazovanou variantu (tedy přes území obce) považuje starosta za "úplně nesmyslnou". "Ne kvůli pohodlí, ale kvůli dopravní obsluze celého pražského jižního regionu," napsal v otevřeném dopise několik dní před referendem. Středočeský kraj bude o podobě trasy hlasovat pravděpodobně ke konci letošního roku.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist