Psi hyenovití urazili při hledání partnerek napříč Zambií téměř 4000 kilometrů
Africký pes hyenovitý patří k nejvzácnějším africkým predátorům. Ve volné přírodě jich podle odhadů zbývá asi 6000. Žijí ve vysoce sociálních smečkách a loví společně. Jejich instinkty jim brání se rozmnožovat v rámci smečky, v níž se narodili. Ve věku dvou až tří let se proto vydávají hledat partnera do jiné smečky.
Vědci sledovali také tři samice, které podnikly podobně dlouhou cestu. Dvě z nich však při hledání uhynuly, přičemž jedna se chytila do pytláckého oka. Právě nelegální nástrahy představují pro africké psy hyenovité významnou hrozbu.
Způsob, jakým se zvířata dokázala pohybovat náročným terénem a překonávat překážky, podle vědců naznačuje, že jednotlivé populace šelem ve východní a jižní Africe mohou zůstat propojené navzdory rostoucímu vlivu člověka na krajinu.
Výzkum zveřejněný v odborném časopise Ecology zároveň podle vědců ukazuje význam zachování přirozených koridorů, které propojují jednotlivé chráněné oblasti oddělené silnicemi, městy nebo zemědělskou půdou. Ochránci přírody upozorňují, že rozsáhlá chráněná území nelze považovat za izolované ostrovy. Zvířata, která se pohybují na velké vzdálenosti, totiž k přežití potřebují propojenou krajinu.
reklama



BBC: Sloni používají rostliny, aby se sami léčili, zjistili vědci v Keni
Studie: Doteky a objetí před stresujícími událostmi pomáhají i šimpanzům
Candáti mají skvělý orientační smysl. Po nočním lovu se vracejí domů