https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaci-chripku-resi-v-nemecku-i-dansku-dal-se-siri-v-madarsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptačí chřipku řeší v Německu i Dánsku, dál se šíří v Maďarsku

15.11.2016 07:43 | PRAHA (ČTK)
Na 30.000 kuřat vybili do dnešního dne na farmě na severu Německa kvůli ptačí chřipce. Laboratoře u nich potvrdily nakažení agresivní kmenem H5N8.
Na 30.000 kuřat vybili do dnešního dne na farmě na severu Německa kvůli ptačí chřipce. Laboratoře u nich potvrdily nakažení agresivní kmenem H5N8.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na 30.000 kuřat vybili do včerejšího dne na farmě na severu Německa kvůli ptačí chřipce. Laboratoře u nich potvrdily nakažení agresivní kmenem H5N8. Nákazu u uhynulých volně žijících ptáků potvrdily testy také v Dánsku. Kodaň včera proto nařídila chovatelům držet drůbež v uzavřených prostorech. Výskyt viru ptačí chřipky u drůbeže i volně žijících ptáků ohlásilo v posledních týdnech několik evropských zemí. Dál se šíří například v Maďarsku.
 

Jak se drůbež na farmě v obci Grumby nedaleko severoněmeckého Schleswigu nakazila, není zatím jasné. Zvířata onemocněla kmenem H5N8, u nějž se doposud nezaznamenal přenos na člověka.

Dánsko, které sousedí s německou spolkovou zemí Šlesvicko-Holštýnsko, kde leží postižená farma, včera nařídilo chovatelům, aby drůbež drželi až do odvolání v uzavřených prostorách. Nařízení vstoupí v platnost dnešní půlnocí. Podle agentury Reuters se netýká kachen a hus.

Už minulý týden Kodaň nařídila zlikvidovat 300.000 vajec dovezených z německé drůbežárny v Grumby.

Ptačí chřipka se v posledních týdnech objevila také na farmách na západě Rakouska, v Nizozemsku, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila už do pěti obcí v župách Básc-Kiskun a Békés na jihu země.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist