https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptakum-muze-pomoci-ekologicke-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptákům může pomoci ekologické zemědělství

17.6.2004 14:40 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
"Evropská krajina byla po staletí formována zemědělstvím a mnoho její biologické rozmanitosti závisí nějakým způsobem na zemědělské půdě. Ochrana hodnotné zemědělské půdy je důležitá pro zastavení úbytku druhů," píše se v souhrnné zprávě Evropské environmentální agentury EEA Signals 2004, vydané nedávno v Bruselu.
 

O poklesu množství ptáků v zemědělské krajině se hovoří již delší dobu. Projevuje se zejména na populaci vrabců a vlaštovek, zvyklých na hmyz u farem či - v případě východních zemí - zemědělských družstev a státních statků. Odborníci pokles v západních zemích připisují intenzivnímu zemědělství, které zapřičiňuje nižší biodiverzitu, ale také opaku - opuštění zemědělsky využívané krajiny (hlavně pastvin).

Co však často zmiňováno není: statistiky EEA jasně naznačují, že počty ptáků hnízdících u rybníků a mokřadů jsou na vzestupu. Jejich počet stoupl od roku 1980 dokonce o pětinu. EEA však pro jistotu varuje před zamořením vod sinicemi a řasami, způsobujícím úhyn ryb. Ten by mohl být pro výskyt ptáků rizikový.

Jsou i ptáci, kteří se zřetelně přizpůsobili urbanistické krajině (holubi, havrani), ale podle zoologů dokonce i někteří vzácní dravci hnízdí např. na hustě obydlených sídlištích a létají si pro potravu za město i desítky kilometrů.

Poklesu množství polního ptactva může do určité míry zabránit ekologické zemědělství, nepoužívající umělá hnojiva a chemické postřiky. Jeho podíl je zatím v nových zemích EU zanedbatelný - necelé jedno procento (včetně čekatelů Bulharska, Rumunska a Turecka). Ve starých zemích Unie tvoří více než 4 procenta. V jednatřiceti zemích Evropské environmentální agentury však stoupl mezi lety 1997 a 2000 o čtyři pětiny, ze 2,4 na 4,4 milionu hektarů ekologicky šetrně obdělané půdy.

Významně může k zachování a ochraně hodnotné krajiny přispět síť chráněných území Natura 2000, z nichž zemědělská půda měla tvořit necelou třetinu těchto území.

A v neposlední řadě je možné motivovat i přizpůsobením Společné zemědělské politiky, a to v rámci finančních příspěvků na rozvoj venkova. Tyto příspěvky od začátku 90. let mírně stoupají, v roce 2002 tvořily 13 % z rozpočtu pro kapitolu zemědělství. Podle přístupových dohod mají čerstvé členské země v letech 2004 - 2006 nárok na vyšší poměrnou část dotací pro rozvoj venkova než staré země (kolem poloviny slíbené částky), což v přepočtu vychází na 45 euro na hektar.

Na farmáře mohou mít jistý dopad i klimatické změny. Například vegetační období se jen za posledních dvacet let v průměru prodloužilo o deset dní, a množství zelené biomasy vzrostlo o 12 procent. Tento jednoznačně pozitivní vývoj ale bohužel může být vyvážen větším rizikem nedostatku vody. Také některé plodiny a stromy potřebují v zimě nízké teploty, aby začaly pučet až na jaře. Tyto druhy pak už nelze pěstovat v oblastech, kde začínají být zimní teploty příliš vysoké.

Doporučení EEA vyznívá jednoznačně: protože existuje prodlení mezi dobou, kdy začaly vyspělé země snižovat emise CO2 a časem, kdy by se jejich snahy mohly začít pozitivně projevovat na koncentracích skleníkových plynů v atmosféře, je nutné se změnám klimatu snažit přizpůsobit.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist