https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptas-da-letos-20-az-30-mil.kc-do-ekologizace-zdroje-v-malesicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská teplárenská dá letos 20 až 30 miliónů Kč do ekologizace zdroje v Malešicích

27.3.2019 11:20 (ČTK)
Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku.
Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku.
Pražská teplárenská (PTAS) investuje letos 20 až 30 milionů korun do ekologizace zdroje TMA3 v areálu malešické teplárny, který spaluje zemní plyn. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Firma vymění nynější plynové hořáky za nízkoemisní a upraví přívod plynu a vzduchu k hořákům. Roční emise oxidů dusíku díky tomu klesnou o 43 procent, uvedla společnost. Další stovky milionů korun dá firma do rekonstrukce a modernizace své sítě.

 

Podíl zdrojů Pražské teplárenské na emisích v ovzduší metropole podle firmy každým rokem klesá. Uvedla, že za posledních deset let snížila emise oxidů dusíku o 713 tun za rok, oxidu uhelnatého o 79 tun za rok, oxidu siřičitého o 1075 tun za rok, oxidu uhličitého o 378.000 tun za rok a objemy prachu o 37 tun za rok.

Podle firmy pomohlo mimo jiné odstavení starého parního zdroje dálkového tepla v Holešovicích, který PTAS definitivně vyřadila z provozu na podzim loňského roku. Starý zdroj tepla byl nahrazen novým horkovodním zdrojem za téměř 140 milionů korun. Rozdíl v produkci škodlivin mezi starým a novým zdrojem podle firmy činí 98 procent.

Firma také poukázala na snížení počtu malých lokálních kotelen díky Pražské teplárenské soustavě (PTS), kterou PTAS v hlavním městě provozuje. "Pokud by tyto zdroje úplně nahradily PTS, podíl škodlivin v metropoli by dramaticky vzrostl: oxidů dusíku o 113 tun za rok, oxidu uhelnatého o pět tun za rok, oxidu siřičitého o dvě tuny za rok, objem prachu o pět tun za rok a oxidu uhličitého dokonce o 476.000 tun za rok," řekl obchodní ředitel Pražské teplárenské Tomáš Sluka.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku. V současné době dodává teplo do zhruba 230.000 domácností a do desítek administrativních budov, průmyslových podniků, školských a zdravotnických zařízení. Firma patří do skupiny EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského.

Hospodářské výsledky společnosti za loňský rok zatím nejsou k dispozici. Předloni společnosti klesl meziročně čistý zisk o téměř tři čtvrtiny na 704 milionů korun. Celkové výnosy se snížily o 28,2 procenta na 5,3 miliardy korun. Předseda představenstva firmy Křetínský už dříve uvedl, že ke skokovému nárůstu čistého zisku v roce 2016 na 2,7 miliardy korun přispěl prodej dceřiné společnosti Pražská teplárenská LPZ firmě Veolia Energie ČR. Proti roku 2015, kdy činil čistý zisk společnosti 572 milionů Kč, stoupl předloni čistý zisk firmy o 23 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist