https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/puvodce-cerne-skladky-v-krasu-muze-prozradit-faktura-ci-dopis
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Původce černé skládky v krasu může prozradit faktura či dopis

20.2.2018 10:00 | PRAHA (ČTK)
Za vytvoření černé skládky hrozí občanům pokuta do 100.000 a firmám až do dvou milionů korun. Ročně ochranáři podle Tůmy najdou zhruba 15 míst s nově vysypaným odpadem. Černé skládky pak obvykle likvidují brigádníci na náklady správy chráněné krajinné oblasti a obcí. / Na ilustračním fotu úklid odpadu v Křtinkém údolí
Za vytvoření černé skládky hrozí občanům pokuta do 100.000 a firmám až do dvou milionů korun. Ročně ochranáři podle Tůmy najdou zhruba 15 míst s nově vysypaným odpadem. Černé skládky pak obvykle likvidují brigádníci na náklady správy chráněné krajinné oblasti a obcí. / Na ilustračním fotu úklid odpadu v Křtinkém údolí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Antonín Tůma / CHKO Moravský kras
Ochranáři v Moravském krasu každoročně bojují s černými skládkami, v dohledání jejich původce jim pomáhá i její podrobná prohlídka. Prozradit ho může vyplněná dálniční známka či faktury. Kvůli černým skládkám v minulosti ochranáři pořídili i fotopasti, původce odpadu tak mohou dohledat i podle poznávací značky auta. Řekl včera Antonín Tůma ze správy krasu. Ročně ochranáři v krasu narazí zhruba na 15 míst s nově vyvezeným odpadem. Jejich původci hrozí pokuta.
 

"Snažíme se vždy vypátrat, kdo odpad vyvezl, někdy se to podaří určit," uvedl Tůma. Skládky většinou tvoří stavební suť nebo komunální odpad z rodinných domů, které čeká přestavba. Ochranáři je procházejí a pátrají po jakýchkoliv indiciích, které by je mohly přivést na stopu původce. Na začátku loňského roku takto například zachránili takzvaný závrt u Rudic na Blanensku, který někdo zavážel zeminou s kameny. "Zjišťovali jsme šetřením od lidí a nedaleké obce, jestli o tom něco nevědí, a původce jsme skutečně vypátrali," uvedl Tůma. Dotyčná firma ale mezitím zkrachovala, podařilo se však domluvit jinou, která zeminu odvezla.

V minulosti ochranáři v jiné skládce našli kartony od materiálu s adresou jedné firmy. Usoudili, že stopa k původci by mohla vézt přes ni. "Firma sice dotyčné zboží jen dodala někomu jinému, i tak se k tomu postavila čelem a na místo vyslala své pracovníky, aby skládku zlikvidovali," uvedl Tůma. Jindy zase ochránci přírody našli ve skládce u Jedovnic dopisní obálky z přelomu 19. a 20. století adresované právě do Jedovnic. Podle nich pak ochranáři vypátrali toho, kdo skládku vytvořil. Musel ji odstranit a zaplatit pokutu.

Ochranáři v minulosti pořídili fotopasti, díky kterým mohou dohledat poznávací značku vozu, jímž původce skládky přijel. "Jsme schopni takto dohledat ty lidi a předvolat je," uvedl Tůma.

Za vytvoření černé skládky hrozí občanům pokuta do 100.000 a firmám až do dvou milionů korun. Ročně ochranáři podle Tůmy najdou zhruba 15 míst s nově vysypaným odpadem. Černé skládky pak obvykle likvidují brigádníci na náklady správy chráněné krajinné oblasti a obcí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist