https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/quail-nesmi-zpracovavat-popilky-ze-spaloven-nebezpecnych-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Quail nesmí zpracovávat popílky ze spaloven nebezpečných odpadů

24.3.2017 01:00 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Zařízení pro úpravu, využití a odstraňování odpadů Hůrka u Temelína slouží k odstraňování a přepracování odpadů a výrobě rekultivačních materiálů. Přepracovaný odpad se využívá jako výplň při rekultivacích odkališť, důlních děl či skládek.
Zařízení pro úpravu, využití a odstraňování odpadů Hůrka u Temelína slouží k odstraňování a přepracování odpadů a výrobě rekultivačních materiálů. Přepracovaný odpad se využívá jako výplň při rekultivacích odkališť, důlních děl či skládek.
Společnost Quail, která v areálu Hůrka u Temelína skladuje odpady, nesmí přijímat ke zpracování popílky ze spaloven nebezpečných odpadů. O rozhodnutí krajského úřadu včera informovalo v tiskové zprávě ekologické sdružení Arnika, které loni na věc upozornilo. Ekologové ve studii uvedli, že se popílky pravděpodobně podílely na kontaminaci toxickými dioxiny a těžkými kovy. Quail také musí podle krajského úřadu zabránit prášení a splachování všech popílků mimo areál provozovny.
 

"Opatření, která je Quail nucen přijmout, rozhodně životnímu prostředí prospějí. K dokonalosti jim chybí pouze vyloučit ze zpracování popílky ze spaloven komunálních odpadů a metalurgických provozů. Ty se mohly na znečištění v Hůrce také nemalou měrou podílet," uvedla vedoucí českobudějovické pobočky sdružení Arnika Jitka Straková.

Společnost Quail podala na Arniku žalobu kvůli zveřejnění studie. Spolek ale trvá na pravdivosti svých závěrů a v nejbližších dnech zveřejní i novou studii.

Podezření z pochybení společnosti Quail předala Arnika i České inspekci životního prostředí. Ta při loňských kontrolách v Hůrce zjistila, že se při manipulaci s materiálem práší a mimo areál unikají znečišťující látky. ČIŽP kvůli tomu zahájila s firmou správní řízení.

Zařízení pro úpravu, využití a odstraňování odpadů Hůrka u Temelína slouží k odstraňování a přepracování odpadů a výrobě rekultivačních materiálů. Přepracovaný odpad se využívá jako výplň při rekultivacích odkališť, důlních děl či skládek. Podle informací na webové stránce společnosti je zařízení schopné za rok zpracovat zhruba 170.000 tun odpadů.

Společnosti Quail podle údajů v obchodním rejstříku loni klesl čistý zisk na 10,7 milionu korun z předchozích 15,05 milionu. Tržby se snížily z 91,7 milionu na téměř 81 milionů korun. Společnost patří do koncernu FCC v ČR, který tvoří asi dvacítka firem. FCC v ČR je součástí nadnárodní skupiny FCC Group, jejímž lídrem je španělská společnost Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Ta má širokou škálu aktivit, od stavebnictví až po služby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist