https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/quotakcni-vozidloquot-greenpeace-ma-pry-na-sousi-podobnou-roli-jako-lode-na-mori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

"Akční vozidlo" Greenpeace má prý na souši podobnou roli jako lodě na moři

13.6.2002 15:11 | NITRA (EkoList)
Podobnou roli, jakou hrají na moři známé lodě Greenpeace, má na souši hrát jejich "akční vozidlo". Greenpeace v těchto dnech na Slovensku představili už druhý takový automobil v historii. "Je to vlastně pojízdná laboratoř, která je schopná měřit obsah toxických látek ve vodách," řekl EkoListu šéf slovenské kanceláře Greenpeace Igor Polakovič.
 

"Akční vozidlo" Greenpeace by mělo sloužit potřebám zejména Greenpeace Střední a Východní Evropa (kam patří kromě slovenské kanceláře i Rakousko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko či Slovinsko). "Zítra bude auto k dispozici v Budapešti, kde se bude otevírat nová kancelář Greeenpeace," říká Igor Polakovič.

Akční vozidlo Greenpeace CEEVůz odstartoval svoje turné 10. června s mezinárodní posádkou na palubě. Jednou z prvních zastávek pojízdné laboratoře byly Nováky, kde Greenpeace odebraly vzorky odpadních vod, které do řeky Nitry vypouští společnost Novácke chemické závody (NCHZ). Dnes má automobil zastávku v Nitře, odkud musí do zítra dojet do Budapešti. Po maďarské části turné přijde na řadu Rumunsko. Někdy v létě se pak podle Polakoviče auto vrátí na Slovensko.

"Auto jsme koupili z druhé ruky. Jezdí na bionaftu a je vybavené s maximálním ohledem k životnímu prostředí - od kabelů bez PVC až po sluneční kolektory na střeše," popisuje auto Igor Polakovič. První podobný automobil v historii brázdil evropské silnice od Laponska až po jižní Itálii a od břehů Atlantiku až po Kazachstán v letech 1986 - 2000. Za tu dobu najezdil více než 600.000 kilometrů.

Foto: Juraj Rizman/Greenpeace SR


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist