https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/quotpomocna-ruka-mmfquot-sklidila-kritiku-v-kine-aero
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

"Pomocná ruka MMF" sklidila kritiku v kině Aero

22.9.2000 20:10 | PRAHA (EkoList)
Odpověď na otázku, jak se vyhnout negativní spirále zadlužení nejchudších zemí a jak řešit z dluhů vyplývající problémy, hledají účastníci Kontrasummitu v kině Aero. Kontrasummit probíhá zároveň v OKD Vltavská. Měl by být alternativou k výročnímu zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB).
 

V Aeru se sešly organizace Ya Basta!, Movimento Sem Terra (brazilské hnutí bezzemků), Rainbow Keepers, Narmada B.A. ale také sociologové, ekonomové a filozofové. Program se nesl v duchu hledají možností, jak vyřešit problémy vznikající z půjček a úroků z půjček rozvojovým zemím.

Jedná se mimo jiné o problém Nikaraguy, kde právě díky "pomocné ruce" MMF a SB bují korupce, jsou drancovány přírodní zdroje této země a kvůli drahým exportním surovinám klesá šance, že by se tato situace bez reformy finančního systému změnila.

Ale problémy nemá jen Nikaragua - v Indii má být kvůli projektu dvou mamutích elektráren vystěhováno až 15 000 000 obyvatel, ale pouze 25 % z nich může počítat s náhradou. Sporným projektem je soustava přehrad na řece Narmada, která spojuje střední část Indie s východem země, délka obou přehrad má být dvě stě kilometrů. Mimo násilného vystěhování obyvatelstva bude mít tento projekt dopad i na ekosystém celé oblasti, protože hrozí mimo jiné i zasolení půdy v okolí.

Relativní úspěch "slaví" v Ekvádoru, kde je situace obdobná jako v Nikaragui, ale ekvádorský lid se již deset let úspěšně brání většímu drancování území svého státu.


reklama

 
Filip Procházka

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist